Obrázek článku

Filip Žák: Měli jsme dost sil a vyhráli!

Filip Žák dal v lize už 6 branek. Tu poslední přidal v neděli do sítě Olomouce a byla hodně důležitá. Skláře vrátila do duelu, který nakonec vyhráli 2:1.

Filipe, jaký to byl zápas?
Po nás byl obrovsky důležitý. Po těch sobotních výsledcích... Pardubice se na nás trošku se dotáhly. Trošku nám to zkomplikoval ten úvodní gól, ale rychle jsme na něj zareagovali. Měli jsme dost sil a vyhráli.

To tvoje vyrovnání týmu hodně pomohlo.
Vždy když odpovíte rychle, tak se do zápasu snáz dostanete.

Kdyby ti někdo řekl, že budete mít po 14 kolech 6 branek, věřil bys mu?

Nevím, jestli bych tomu věřil, ale věřím sám sobě, že góly dávat umím. I Abu má šest gólů, jsme za to moc rádi.

Jak se ti hraje s Gnignem?
Abu je výborný fotbalista, to všichni vidíme. Jsme moc rádi, že ho tu máme. Já se mu snažím odlítat do soubojů, on hraje výborně na balonu. Funguje to, jsme za to rádi. Je to dobrá kombinace; jeden je fotbalovější, druhý důraznější.

Jak se domlouváte?
Nějaký zápasy jsme už spolu odehráli. Ukazujeme si už jen. (smích) On ví, kdy se vrátit, já za něj. Nebo kdy do náběhů jít.

Měl jsi lepšího parťáka na hřišti?
V Blansku Michala Orodoše. (smích) To byl pan fotbalista. Abu je výborný. Jsme rádi, že ho tu máme, skvěle pracuje, jsem rád, že s ním můžu hrát.

A není Abu trošku nevyzpytatelný v řešení různých situací?
Někdy ano. Má někdy nevyzpytatelné řešení. Někdy všichni hledíme, co si dovolí. Někdy si místo jednoduché sklepávky dá balon za patu. Ale už víme, vznikají pak z toho šance.

Odráží se těch šest gólů na tvém sebevědomí?
Určitě ano, pro útočníky jsou vždy nejdůležitější čísla. Tím, že nám to tam oběma padá, tak je vidět, že si věříme. Jeden zápas dá gól Abu, druhý já. Ten tým z toho pak těží. Na druhou stranu je to naše práce.

On je šikula, ty dříč. Ale máš z toho šest gólů.
Je to skvělé číslo. Ale vidíte, jaký já dávám góly - někde se to vykulí. On to práskne do šibenice.

Jaká byla před zápasem nálada? Před ním jste třikrát prohráli.
Nebyla úplně top, ale věřili jsme si, protože víme, že doma hrajeme dobře. Doma se nám daří, fanoušci nás podporují. Hraje se nám tu lépe než venku.

Který z těch tří nezdarů nejvíc mrzí?
Nejvíc mě mrzí ten Hradec. Ten jsme měli nalomený. Budějovice se nepovedly, ale Hradec mrzí všechny nejvíc.

Co říkáte na vaše postavení v tabulce?
Tabulka je strašně vyrovnaná, zamotaná. Dvakrát vyhrajete a hrajete o poháry, dvakrát prohrajete a hrajete o sestup. Ještě máme před sebou nějaké zápasy, chceme z nich vytěžit co nejvíc bodů.

Nepřekvapuje tě, že jako tým dáváte dost branek?
Dáváme dost gólů, z toho jsem trošku překvapený. Možná je to tím, že hrajeme na dva útočníky. Ale zase hodně inkasujeme.

Stínadla TV