Obrázek článku

Zdeněk Ščasný: Příprava je od toho, aby mužstvo někam směřovalo

Zdeněk Ščasný se hned ráno po návratu z Kypru setkal v Press centru na Stínadlech s novináři, aby zhodnotil soustředění a také zimní přípravu.

Jak proběhlo soustředění? "Byla to jedna z posledních částí přípravy, jeli jsme do známého prostředí, do známého hotelu, znali jsme také hřiště, takže z tohohle pohledu bylo vše v pořádku. Až na jeden zápas, který jsme hráli za deště, nám vyšlo také počasí. Soustředění proběhlo přesně podle plánu až na čtvrtý zápas, kde by se nám měnil soupeř, proto jsme raději zvolili variantu s trénováním. Já jsem to uvítal. Jediným stínem jsou drobná zranění, která vždy v přípavě vyplavou. Až liga ukáže, jak jsme připraveni, ale soustředění samo o sobě proběhlo v naprostém pořádku."


Výsledky vypadají velmi povzbudivě... "Víc než výsledky mě zajímaly výkony, i když je pravda, že poté v lize půjde v naší situaci hlavně o výsledky, ale nyní byly rozhodně důležitější výkony. Z tohoto pohledu to bylo střídavé. Některé zápasy byly velmi dobré, na některých byla vidět na týmu únava. Výsledky jsou povzbudivé hlavně pro kluky, protože se přesvědčili, že se dá hrát i s dobrými týmy z různých států. Teď už nejde o nic jiného, než aby mužstvo cítilo svou sílu a přeneslo to do ligy."

Už máte představu o základní sestavě? "Představu bych týden před ligou samozřejmě měl mít.(úsměv) Teď půjde hodně o zdravotní stav. Někteří hráči si řekli o základní sestavu, protože v přípravě příjemně překvapili."

Nejlepším střelcem přípravy je Martin Jindráček, je jedním z těch, kteří překvapili? "Jindráček překvapil velmi příjemně, ve všech zápasech pracoval velmi dobře, je nejlepším střelcem přípravy. Určitě si řekl o místo. Bude záležet jen na něm, jak dál."

Na místě Admira Ljevakoviče, který bude první dva zápasy za žluté karty absentovat, nejčastěji nastupoval Aldin Čajič... "Variant je více, je tam Čajič, Jursa, uvažoval jsem i o Lüftnerovi v záloze."

Ale Aldin Čajič se v přípravě prezentoval velmi dobrými výkony... "Čajič v přípravě vypadal velmi dobře, s tím souhlasím."

S Kaufmanem se při příchodu počítalo spíše na post pravého obránce, ale nakonec to vypadá, že začne na stoperu... "Kaufman přišel jako univerzální hráč, který je schopen hrát kdekoliv v obraně. Nejdříve jsem si ho představoval na pravé straně obrany, ale situace se vyvinula tak, že Lüftner byl v úvodu přípravy po zranění, Kaufman tedy zaskakoval na stoperu. Navíc Vondrášek začal na pravé straně hrát, co jsem po něm chtěl už na podzim a jevil se velmi dobře. Máme výhodu, že naše obrana je hodně variabilní. Kaufman může hrát na několika postech, Rosa to stejné, takže to je velmi dobré."

Na Kypr s vámi odcestoval mladík Marek Strada, před tím s vámi trénoval i další mladík Jan Filip, jak jste s nimi spokojený? "S přístupem jsem byl u všech velmi spokojený. Škoda, že s námi nemohl odcestovat i na Kypr Jan Filip, který byl s reprezentací. Jel s námi Strada, který mě velmi příjemně překvapil. Vypadal velmi dobře. Musím říci, že ti nejmladší - Strada, Krátký, Lüftner, Filip - jsou čtveřicí, se kterou Teplice musí počítat."

Jak má blízko Michael Lüftner do základní sestavy, ve které se na závěr podzimu zabydlel? "U Lüftnera je víceméně jedinou otázkou zdravotní stav, protože na Kypru naskočil v podstatě z voleje do zápasu s Pekingem a ten zápas odehrál výborně."

Štěpán Vachoušek nenastoupil v posledních dvou kyperských zápasech z jakého důvodu? "Štěpána Vachouška trošku trápí záda. Vachoušek od začátku přípravy vše odtrénoval a patřil k nejlepším hráčům, takže věřím, že bude v pořádku. Štěpán si sám uvědomil, že na podzim neměl tolik natrénováno, v létě dlouho marodil, a díky tomu neplnil tu roli, kterou plní teď. Moc bych si přál, aby byl zdravý."

Jak zapadl Francis Litsingi do týmu? "Litsingiho jsme přiváděli s tím, že ho znám. Samozřejmě to není tak, že přijde a zachrání nás. Je to krůček ke zvalitnění kádru. Jsem moc rád, že tu je, protože velmi dobře zapadl do party a hlavně prokázal kvality. Dal dvě branky a dostával se i do dalších šancí. Ještě tam trošku chybí větší souhra, aby ho spoluhráči více využívali. To, že je fotbalista velmi dobrý, už prokázal."

Příprava i utužení kolektivu tedy proběhl dobře? "Já nerad říkám před ligou: "Je tu skvělá parta, příprava byla fantastická." Příprava a klima je tu vynikající, ale já jsem nevedl přípravu, abychom vyhráli poslední utkání v přípravě. My chceme vyhrát s Duklou a také další zápasy. Chci, aby to mužstvo nevnímalo tak, že když prohrajeme první dva zápasy, tak spadnul svět. My je samozřejmě chceme vyhrát, ale může se stát cokoliv. Příprava je od toho, aby mužstvo někam směřovalo a to si myslím, že směřuje! Když první tři zápasy vyhrajeme, tak to neznamená, že jsme vynikající. Musíme jít svojí cestou."

Jaký vás čeká do zápasu s Duklou program? "Dneska máme volno, zítra odpolední trénink a v sobotu poslední přípravný zápas. Neděle bude volno a od pondělí už se budeme v domácích podmínkách chystat na Duklu. Aspoň dva tréninky bych chtěl večer za umělého osvětlení, abychom si trochu osahali terén i podmínky."

S kádrem pro jarní část jste tedy spokojený?

"Jsem spokojený s kádrem, každý kádr se dá posílit, každý se dá oslabit, ale já jsem s kádrem spokojený."
Do hovoru vstupuje ředitel klubu František Hrdlička: "Definitivní je, že nikdo neodejde. Může se stát, že se objeví někdo zajímavý a budeme jednat o jeho příchodu, ale teď není nikdo s kým bychom vyjednávali."

Stínadla TV