Obrázek článku

Nemanja Mićević: Česká liga je rychlá a agresivní

Již rok a půl na severu Čech působí srbský stoper Nemanja Mićević. Během jara stihl zaznamenat první ligovou branku i prodloužit smlouvu, nyní se spolu s ostatními obránci adaptuje na nový systém. Mezi tréninky jsme jej vyzvali na rozhovor o jeho dojmech z angažmá ve žlutomodrém dresu.

Právě probíhá tvá druhá letní příprava v Teplicích. Je pod tímto realizačním týmem tak náročná, jak se o ní občas tvrdí?

Pokud to srovnám s Argentinou, kde jsem působil, tak ty týmové tréninky jsou dost těžké. Tam jsme ale zase měli v létě delší dobu individuální běhání. V Srbsku byl náš klub (Mladost Lučani) vyhlášen nejtvrdší přípravou, takže už jsem odtamtud zvyklý. Bylo to dokonce ještě náročnější.

Když mluvíš o Srbsku, je velký rozdíl mezi tamní a českou ligou?

Ano, česká liga je hlavně rychlejší a agresivnější. Je tu hodně pohybu a presinku. Na druhou stranu v Srbsku jsou talentovanější individuality. V Česku jsem si musel zvykat na požadavek neustále běhat i bez míče.

V posledních zápasech trenéři testovali hru na 4 obránce. Vyhovuje ti to, nebo raději hraješ na 3 stopery?

Vyjde to na stejno, přizpůsobím se pokynům trenéra. Ale poslední rok jsem si zvykl hrát spíš v obranné trojce, navíc jsme s ní měli výsledky.

V té jsi často nastupoval se Štěpánem Chaloupkem. Jak se ho zatím daří nahradit?

Určitě to bez něj bude trochu jiné, ale už s tím máme zkušenost. V zimě přišel další stoper Ondra Kričfaluši. Na jaře jsme několikrát museli hrát bez Chalyho a zvládli jsme to. Uvidíme, jak to půjde dál, ale doufáme, že budeme bránit alespoň stejně dobře jako loni.

V posledních měsících jsi se začal častěji vydávat na útočnou polovinu a někdy ses při hře dostal až do šestnáctky soupeře. Řekl bys, že se stáváš ofenzivnějším hráčem?

Je to hlavně kvůli pokynům trenéra Frťaly. Říkal mi, ať se nebojím jít dopředu. Přišlo mi, že to bylo ku prospěchu. Několikrát se mi podařilo využít prostoru před sebou, když jsem byl rozběhnutý. Teď to je ale zase trochu jiné, když hráváme i na 4 obránce.

V souvislosti s tím mě napadá otázka, jestli jsi například v mládeži nebo jiném angažmá hrál i wingbacka? Vypadá to, že ti pohyb skoro až na křídle vyhovoval.

Na kraji jsem nikdy nehrál. Mám zkušenosti akorát s pozicí defenzivního záložníka, kde jsem také nastupoval. K postranní čáře se dostávám hlavně při výstavbě hry, neboť hraji ve stoperské trojici nalevo.

Zdenko Frťala nedávno zmiňoval, jak jsi loni během zápasu v Pardubicích naštvaně prohlásil, že v Česku hrát nebudeš. Tenkrát šlo o sporný penaltový moment, co rozpálil i fanoušky. Bylo to u tebe mimořádné naštvání z té konkrétní situace, nebo jsi typ co se kvůli rozhodnutí sudího snadno rozčílí?

Byl jsem opravdu hodně naštvaný, protože jsem si nebyl vědom žádného faulu. V zápase jsme už prohrávali a najednou ještě do 10. minuty přišla tahle penalta. Normálně jsem o dost klidnější.

Poslední otázka musí směřovat na fanoušky. Co říkáš na atmosféru na Stínadlech?

Musím říct, že poslední sezónu na nás chodily opravdu pěkné návštěvy. Bylo to super doma i venku, fanoušci za námi jezdili v hojném počtu. V závěru ligy se to spojilo i s některými dobrými výsledky, všechno to zaklaplo dohromady.

Stínadla TV