Obrázek článku

Nadační fond FK Teplice znovu spojil síly s Kontem našeho srdce a pomohli Johance

​Již potřetí v letošní sezóně Nadační fond FK Teplice a Konto našeho srdce HC VERVA Litvínov společně pomáhali potřebným v regionu. Tentokrát se rozhodli pomoci patnáctileté Johance Zajícové, která žije společně se svojí maminkou v azylovém domě.

Johanka zápasí od svého narození s těžkým kombinovaným postižením, včetně opožděného vývoje jemné motoriky, těžké mentální retardace či epileptické encefalopatie. Sama neumí mnoho věcí – nenají se, nenakreslí obrázek, neobleče se. "Protože Johance v minulosti velmi pomohli rehabilitace, uhradili jsme jí čtrnáctidenní intenzivní neuro-terapii v mezinárodním neurorehabilitačním centru ARCADA Ostrava a to ve výši 48 tisíc korun," říká Vilém Kunz, člen správní rady Nadačního fondu FK Teplice.

Tato neurorehabilitační terapie využívá pohybový rehabilitační koncept INFS - TheraSuit, s využitím dynamického elastometrického oblečku TheraTogs, který výrazně zvyšuje terapeutický účinek neurofyziologických cvičení a ulehčují nácvik motoriky. Zároveň má velmi pozitivní vliv na vestibulární systém, klouby, svaly, šlachy, rovnováhu, držení těla, stoj i pohyb v prostoru.

V rámci terapií mohla Johanka navíc využít i ergoterapie se speciálními sluchátky či Centrum lezecké všestrannosti. Johanka pracovala také v Multisenzorické místnosti, která napomáhá například k rozvoji koncentrace Vedle toho mohla využívat i speciálně masáže, včetně protahování jejích zkrácených svalu. "Chtěla bych moc poděkovat za zaplacení této intenzivní terapie pro Johanku. Velmi ji pomohla a to nejen po fyzicky, ale i psychické stránce. Sami fyzioterapeuti jí moc chválili," poděkovala na dálku maminka Johanky.

Symbolický šek předali za Nadační fond FK Teplice člen jeho dozorčí rady a legenda klubu Admir Ljevakovič spolu s obráncem Janem Shejbalem a za Konto našeho srdce HC VERVA Litvínov útočníci Matúš Sukeľ a Andrej Kudrna.

Stínadla TV