Obrázek článku

Rozhovor se šéftrenérem mládeže Lukášem Přerostem

Šéftrenér mládeže FK Teplice Lukáš Přerost v následujícím rozhovoru hodnotí uplynulý rok z pohledu mládeže žlutomodrých. Vrací se také k omezením, které mládež postihly vzhledem ke COVIDu-19, i ke smutným událostem, které mládež v letošním roce potkaly.

Letošní rok byl z hlediska mládežnického a amatérského fotbalu hodně složitý, jak ho zvládla mládež FK Teplice?
Rok to byl opravdu složitý. Jarní část soutěže se nedohrála, z podzimní se odehrála jenom část. Neustálé omezení tréninkových podmínek. To vše nám komplikovalo práci, ale myslím že jsme na situace byli schopni reagovat a hráče připravovat v rámci možností vzhledem k měnícím se omezením.

Jak covidová opatření a s tím spojené přestávky soutěží ovlivnily tréninkový režim?
Tréninkový režim byl hodně odlišný a komplikovaný od předešlé doby bez omezení. Museli jsme reagovat na aktuální situaci. Řešit plochy, kde trénovat. Počet lidí, v kolika trénovat. Prostory na převlékání hráčů. Řešili jsme ve spolupráci s hygienou nakažené hráče, trenéry a případně, kdo jde do karantény. Takže těch věcí na řešení bylo opravdu dost.
Samotný tréninkový plán pro hráče byl převážně individuální trénink anebo skupinový. Trenéři vymýšleli náplň pro individuální a skupinové tréninky. Posílaly různé výzvy hráčům a cvičení. Hodně se komunikovalo s hráči přes sociální sítě. Za to chci trenérům i klukům poděkovat, že vzájemně spolupracovali, a to těžké období zvládli.

Ovlivní tyto přestávky také vývoj mladých hráčů?
To ukáže až čas. Je třeba si ale uvědomit, že hráči mládežnických kategorií absolvovali v tomto roce 3-4 měsíce individuálního tréninku. Je jasné, že u malých dětí, kde převažuje především rozvoj technické stránky jedince, tak tam ten každodenní kontakt s míčem chyběl nejvíc. Přeci jen individuální trénink se používá jako doplňkový trénink anebo trénink po zranění, ale nikdy nenahradí týmový trénink a utkání!

Dá se vůbec nějakým způsobem toto manko dohnat?
Především bude záležet, kdy anebo na jak dlouho se vrátíme do „normálního fotbalového života“. Čím dříve, tak tím samozřejmě můžeme začít systematickým tréninkem hráče rozvíjet a dohánět zameškané tréninkové jednotky a utkání.

Jaký tedy bude plán do zimní přípravy, potažmo do celého roku 2021?
Plán je stále stejný. Náročný tréninkový proces v daných věkových kategoriích, který nás dovede k úspěšné výchově talentovaných hráčů do našeho A-týmu. To se nám za poslední dva roky daří a jako trenéři mládeže máme radost a dobrý pocit, když vidíme hráče, které jsme připravili v naší akademii FK Teplice.
Co se týče týmů, tak i přes snahu okolních klubů, být stále dominantním klubem v regionu, a na republikové úrovni se srovnávat s těmi nejlepšími.

Mimo jiné rok 2020 zasáhl teplickou mládež také díky smutným událostem, které se staly. Osoby Radima Nováka a Zbyňka Záveského jsou jen těžko nahraditelné, dlouhé roky byly důležitou součástí úseku mládeže a celého klubu…
To jsou ty nejsmutnější události, co nás v tomto roce potkaly. Přišli jsme o kamarády, spolupracovníky, trenéry, ale především o skvělé lidi. Tady si člověk uvědomí, že jsou mnohem důležitější věci než fotbal, a to my trenéři bohužel mnohdy neumíme. Oba nám budou strašně chybět, protože byli nemalou součástí naší fotbalové rodiny.

Jak na ně budete vzpomínat?
Těch vzpomínek máme všichni strašně moc za ty společné roky strávené ve fotbale. Ty nám nikdo nevezme a budou tu stále.

Co na závěr?
Závěrem bych chtěl poděkovat všem trenérům a spolupracovníkům za odvedenou práci. Dále vedení klubu za vytvořené podmínky pro mládež. Všem popřát krásné Vánoce a vše nejlepší do Nového roku 2021. Hlavně to zdraví, protože to nelze vrátit. Tak na to myslete, až se budete nervovat, trenéři. Šťastné a veselé.

Stínadla TV