Obrázek článku

Milan Procházka: Japonsko mi připomínalo Barcelonu

Úvod roku 2013 strávil teplický stoper Milan Procházka s českou reprezentací do sedmnácti let na turnaji v Dubaji, kde proti českému týmu stálo, kromě domácího týmu, Tunisko a Japonsko. Čeští mladíci se do mrazivých Čech vrátili z dubajského tepla se zlatými medailemi.

Jaké to bylo podívat se do Dubaje?

"Byl to pro mě i pro ostatní kluky životní zážitek. Měli jsme možnost si prohlédnout Dubaj, dostali jsme se do tepla, takže opravdu velký zážitek."

Co říci k turnaji?
"Stáli proti nám velmi kvalitní soupeři, pro nás turnaj proběhl velmi dobře, protože jsme obsadili první místo."

Vy jste prohráli na turnaji jen s Japonskem, jinak jste porazili Tunisko a domácí Spojené Arabské Emiráty, jaké byly jednotlivé zápasy?
"Začali jsme zápasem s Tuniskem, který jsme vyhráli 3:1. Soupeři chyběla, podle mého, větší týmová soudržnost, ale byli kvalitním soupeřem, rozhodně bych je nijak nepodceňoval. Ve druhém zápase jsme nestačili na Japonsko. To byl asi nejlepší soupeř, jakého jsem kdy viděl. Hráli hodně kombinačně, připomínalo mi to hru Barcelony. V posledním zápase jsme porazili domácí Emiráty, což byl jeden z lehčích soupeřů, o čemž hovoří i výsledek 4:0. Pro nás bylo zajímavé, že jsme si zahráli s týmy mimo Evropu. Aspoň víme, co bys nás čekalo, kdybychom se z evropského šampionátu kvalifikovali na mistrovství světa."

Co vám turnaj ukázal směrem ke kvalifikaci o ME, která vás na jaře čeká?

"Ukázal nám naše chyby, na kterých musíme zapracovat. Rozhodně to byla velká zkušenost do té kvalifikace."

Pobytem s reprezentací jsi se vyhnul začátku přípravy s dorostem, který v těchto dnech čeká spíš dřina na kondici. Jsi rád, že jsi raději mohl sbírat zápasové zatížení?

"Jsem rád, že jsem mohl být v teple a rozehrát se. Kluci ještě žádný zápas nehráli, takže jsem rád, že já už mám něco odehráno, rozhodně lepší než běhat."

Od zimní přípravy jsi byl posunut do kádru týmu U19, za který jsi sice během podzimu několikrát nastoupil, ale až nyní jsi na pevno jeho součástí...

"Extra velký skok to pro mě není, protože jsem si to už na podzim vyzkoušel. Jsem za to moc rád, protože hraní se staršími mi podle mě dá více. Budu se snažit, abych do týmu dobře zapadl."

Teď vás čeká soustředění, jak se těšíš na nabírání kondice?

"Je to zimní příprava, takže je jasné, že do toho nabírání kondice patří. Budu se snažit makat, abych byl dobře připravený."

Přesto už nejspíš vyhlížíš jarní část sezóny, kdy začnou soutěžní zápasy...

"Na to se moc těším. Na podzim jsem za devatenáctku odehrál jen pět zápasů a nehrál jsem proti těm nejlepším týmům, takže se těším, jestli proti nim nastoupím."

Po podzimu vedete dorosteneckou ligu, to vás trošku zavazuje bojovat o ty nejvyšší příčky, bavili jste se o tom s klukama v kabině?

"Probírali jsme to, ale není tam zase tak velký rozdíl mezi prvním a třetím. První příčka je pro nás velkou motivací a budeme se snažit tam udržet co nejdéle. Nečeká nás nic jednoduchého, protože někteří se posunuli do juniorky nebo do áčka. Musím se naučit hrát bez nich."

Nastupuješ na postu stopera a právě na tomhle postu se na podzim v A mužstvu objevil z dorostu Michael Lüftner, současně Jan Filip, další stoper, teď přešel na přípravu do áčka. Je velká motivace vidět, že tvoji předchůdci z dorostu se dostali takhle brzy do áčka?
"Je to velká motivace, s oběma se znám, bavím se s nimi, takže mi o tom i leccos řekli a mě to samozřejmě hrozně moc motivuje."

Berete si z nich příklad i v kabině, že vidíte, jak se dá během pár měsíců ze základní sestavy dorostu dostat až do A mužstva?

"Je to motivaci, je to příklad, jak se dá vypracovat. Všichni bychom je chtěli následovat."


Stínadla TV