Obrázek článku

Zdenko Frťala hodnotil zápas s Hradcem Králové

Po nešťastném závěru zápasu v Malšovické aréně Trenér Zdenko Frťala odpovídal na dotazy přítomných novinářů. Přinášíme vám přepis tiskové konference.

Nejprve poprosím o obecné zhodnocení zápasu…

Když budu hodnotit první poločas, tak po něm jsem pochválil kluky hlavně za obranou fázi. Některé situace jsme ale mohli vyřešit větší kvalitou. V té útočné fázi nás stále trápí hodně ztrát. Snažili jsme se to změnit rozestavením i hráči, ale mimo hlavičky Svatka po standardce jsme si ani tak nevypracovali další vyloženou příležitost. Šance jsme měli za zápas asi tři, soupeř pak rozhodl tečovaným gólem.

V televizi jste mluvil o VAR šílenství, můžete to rozvést?

Asi nejsem jediný, kdo něco takového řekl. V přípravě jsem si užíval, že se nic nevracelo. Teď nás VAR vrátil do reality, že se někdy nesmí slavit gól hned. Před gólem domácích tam přebral hráč míč rukou, ke které se video nevrátilo, ale to už nechci řešit. Někdy vám to pomůže a někdy ublíží. Já ale chci hlavně po hráčích, abychom byli v útočné fázi kvalitnější. Teď se musíme připravit na utkání se Spartou, které mohou rozhodovat detaily a drobnosti.

VAR nejprve všichni vítali, teď ale třeba Petr Rada volá po jeho zrušení. Jaký na to máte názor?

Brzdí to emoce. Video způsobuje nečekané události, které jsou zajímavé pro média, ale pro trenéry a hráče je to kus emocí, které jim někdo vezme. Je to tak ale nastavené a my s ním nic neuděláme.

Jak jste přišli na Kevina Zsigmonda, zajímavou posilu ze 4. slovenské ligy?

Člověk má spoustu známých – trenérů, agentů, skautů. Tohle jméno jsme tedy znali a pozvali jsme jej na testy o reprepauze. Ukázal velký morál, byl tu na čtyři dny a chtěl se účastnit těch velmi náročných tréninků. Sledovali jsme ho dál, jelikož má velmi kvalitní kopací techniku i fotbalové myšlení. Bylo mi líto, že jsem jej dnes po vystřídání znova sundal, kvůli reakci na průběh. Určitě ale ukáže, že fotbal nezapomněl, a jeho příběh může být zajímavý.

Není pro vás váš bývalý Hradec trochu zakletý?

Po zápase jsem naznačoval, že to možná kvůli mně je. Ale nevím. Chtěl bych se ještě vrátit k Petrovi Kodešovi, který po zápase pořád ležel na nosítkách, doufám že to nebude nic tak špatného.

V přípravě jste zkoušeli hrát na čtyři obránce, možná i vinou zranění jste hráli se třemi. Přišlo mi, že to vzadu i tak šlapalo velmi dobře…

Nejenom ta trojka, ale i naše kraje hrály dobře. Defenziva byla slušná, pohlídali jsme i standardní situace. Na druhou stranu jsme kopali tři rohy, z čehož dopadly dva hrozně, a jeden byl dvojdotek před gólem. Je to důvod k zamyšlení, proč to, co trénujeme nepřeneseme do zápasu. Je pravda že nám chybí proti loňsku pět hráčů (Knapík, Fila, Kričfaluši, Chaloupek, Yasser…), ale bereme to jako fakt a šanci dostávají další hráči.

Stínadla TV