Obrázek článku

Hlavní trenér žen Tomáš Netymach o nadcházející sezoně

Nejenže teplické ženy čeká v nadcházejícím ročníku 2. ligy žen jiný systém soutěže způsobený rozšířením ligy, půjdou do ní také s novým trenérem, kterým se stal Tomáš Netymach. Ten se v severočeském klubu po ročním angažmá u kategorie dorostenek posunul po sezoně k A týmu žen. Teplice před sebou rozhodně nebudou mít jednoduchý úkol. V podzimní části se budou snažit uspět ve vzájemných konfrontacích s dalšími devíti celky a vybojovat tak co nejlepší pozici do jarní části. Jak na následující sezonu nahlíží samotný trenér, jaké si stanovil cíle a jak vnímá samotný posun, nám prozradil v rozhovoru níže.

Jak vnímáš posun od mládežnické kategorie k dospělým ženám? Je to pro tebe výzva?
V první řadě je třeba zmínit, že mé přání vůči vedení bylo zůstat u dorostenek. Vytvořili jsme si s holkami specifický vztah a po „jarní krizi“ pro mě bylo dost složité o tu partu přijít. Nicméně, co si budeme nalhávat, po tom, co vedení rozhodlo o tom, že chtějí, abych byl u A týmu žen, je to pro mě trenérský posun. Vzhledem k tomu, že holky jsou dost náročné, musím i na sebe zvýšit nároky, abych je mohl chtít po svých hráčkách a tím mohu posouvat nejen je, ale i sebe. Teď už mám v sobě takové to pozitivní mrazení v podobě výzvy, že po 12 letech u mládeže mi byl svěřen tým na vrcholu pyramidy.

Jaký bude podle tebe tvůj hlavní úkol? S čím do týmu přicházíš?
Mým posunem vedení očekává stabilizaci týmu, zlepšování hráček v individuálních dovednostech a zapracování hráček z mládeže. Osobně jdu k ženám s cílem vrátit jim sebedůvěru a ukázat jim, že cesta poctivé a tvrdé práce se jim vrátí a vyplatí. Je pro mě hrozně důležité, aby holky fotbal bavil, aby viděly smysl v tom, co budou na hřišti praktikovat a aby si po každém zápase mohly říct: „Dneska mě to bavilo a dala jsem do toho všechno.“ A když nevyhrajeme, uznat, že nejsme nejlepší a je třeba se nadále zlepšovat.

Máš jistě stanovené cíle, kterých bys s ženami rád dosáhl, prozradíš nám je?
Jak zmiňuji výše, největší cíl je sebedůvěra a vidět na hřišti ty holky, které vidím na tréninku a v kabině. Přijde mi, že mají v zápase zataženou ručku, s prohrami jim chybí sebevědomí a důvěra v tým i v sama sebe a že to nejsou ty samé holky jako na tréninku. Je možné, že si to chvíli bude sedat, ale chci, aby na jaře soupeřky věděly, že proti nim stojí Teplice, které jsou samy sebou a kterých se musí po právu bát.

Soutěž začínáte již v polovině srpna, na čem budete během přípravy pracovat?
Budeme pracovat na sebedůvěře, na tom, aby si holky dovolily v zápase to, co v tréninku. Zároveň se zápasy nedají vyhrát bez týmového výkonu a obranné fázi. Tam vidím velké mezery, a to je první věc, ve které se musíme zlepšit.

V jakém režimu pojedete a co vás v přípravě všechno čeká?
Holky mají od začátku července 14 dní individuální přípravu a pak budeme trénovat 3x týdně. Čeká nás taky pětidenní soustředění v Dolní Poustevně, kde jsou ideální podmínky a kde holky asi čeká můj skvělý guláš. Dále také 6 přípravných utkání, kde je třeba si jasně ukázat organizaci hry. Také je třeba uvěřit v to, že jsme dobrý tým a vyzkoušet si věci, se kterými se budeme chtít prezentovat v sezóně.

Doplní váš tým během léta nějaké posily?
Momentálně vím o dvou hráčkách, které by nás měly posílit. Jedna je hotová hráčka a jedna s potenciálem posily. Nicméně osobně současnému kádru věřím, věřím kvalitě svých hráček. Kdybych nevěřil v kvalitu kádru a jeho potenciálu, tým bych nepřevzal. Věřím, že jsme společně s dalšími členy realizačního týmu schopni holky posouvat, ale je zde nutná podmínka – holky musí samy chtít a musí si uvědomit, že minulý rok to od nich bylo málo. Vím z tréninků, že tým je silný, ale že je třeba si kvalitu přenést i do zápasů. Ale pokud samy holky nebudou chtít pracovat, nezlomí to žádný trenér na světě. Ještě je třeba zmínit, že v záloze jsou některé dorostenky, které znám, vím, co umí, ve které mám obrovskou důvěru a o kterých nepochybuji, že mohou být platné i pro tým žen. To minulou sezonu potvrdily a dost tím tlačí na současný kádr. Vzhledem k posunu dvou hráček věkově ještě dorostenek do A týmu, zvyšujeme konkurenci a když budu počítat i zmíněné holky z dorostu v „záloze“, nikdo nemá nic jisté, je spousta možností koho poslat na hřiště a zkrátka to znamená, že si mohu vybírat a že budou hrát ty nejlepší.

Máš něco, co bys rád dodal závěrem?
Jak mě naučila „Lišák Šárinet“ z dorostu (hráčka WU18, pozn. red.), dávám malíček na to, že chci, aby sezona bavila nejen hráčky, realizační tým, ale i fanoušky týmu. Řeší se občerstvení na domácích zápasech a věřím, že opět budeme mít doma podporu fanoušků a že se nám díky ní bude nejen v domácích zápasech dařit. Holky baráží padly na dno a zachránily se za pět minut dvanáct na penalty. Jenže ty penalty proměnily všechny 4 hráčky naprosto suverénně. Pojďme to brát jako bod zlomu, kdy tým A žen začne zase stoupat vzhůru a že celá naše sezona bude mít grády.

Stínadla TV