Obrázek článku

Radek Štol: Na soustředění s sebou máme půl Stínadel

Aby měli hráči na soustředění ideální podmínky, je potřeba maximální nasazení lékaře, maséra i fyzioterapeuta. Tento tým mezi tréninkovými bloky odvádí obrovské množství práce, což nemusí být okem fanouška na první pohled vidět. Za celou tuto skupinu jsme oslovili Radka Štola, který nám přiblížil, co je pro zajištění komfortu hráčů stěžejní.

Jak bys ze svého pohledu fyzioterapeuta ohodnotil soustředění v Opalenici?

Vnímám toto soustředění velice dobře. Nalezli jsme areál skvěle vybavený fotbalovými hřišti s dobrými terény. Co se týče regenerace, máme tu kompletní zázemí, abychom hráče co nejlépe připravili.

Jak je logisticky náročné zajistit na soustředění kompletní péči pro hráče, aby byla kvalitní jako doma na stadionu? Odjížděli jste sem s plnou dodávkou vybavení…

Jeli jsme sem před autobusem a brali jsme z Teplic v podstatě vše, co máme k dispozici. Máme totiž zkušenost, že jsme vždycky všechno využili. Bereme i věci jako tecar, laser, zařízení na elektroléčbu i veškeré vybavení na masáže a rehabilitaci. To zahrnuje například tejpy, masážní pistole a oleje. S nadsázkou říkávám, že s sebou máme půl Stínadel. Musíme to zabalit a připravit tak, aby to bylo rychle použitelné. Kluci tak nemusí po příjezdu na nic čekat.

Promlouvá vzhledem k tomuto například fyzioterapeut s masérem do výběru ubytování? Aby byly vhodné podmínky pro regeneraci i v místě…

Výběr není úplně náhodný. Kondiční trenér s asistentem trenéra dopředu jeli obhlédnout resort a zjistili nám, co je k dispozici. My vždy apelujeme, aby v místě bylo některé vybavení. Jde hlavně o kádě s ledem, bazén či saunu. V náročné přípravě hráči toto vybavení pro regeneraci potřebují.

Setkali jste se na soustředění s nějakým problémem?

Tím, jak jsme dobře vybavení, tak nás nepotkalo nic neobvyklého. Jsme schopní si poradit se vším.

Má soustředění nějaká jiná specifika?

Je to dost jiné v tom, že s hráči trávíme 24 hodin denně. Na masérně jsme i po večeři, někdy i po desáté hodině večer. Máme také čas probrat všechno možné, co se jindy nestihne, když jde každý po tréninku domů.

Co se týče zápasů, je pro tebe rozdíl, jestli se hraje během sezóny, nebo na soustředění?

Je to jiné v tom, že kluci mají dopolední trénink. Je sice lehčí, ale určuje nám program dne. Když máme zápas doma, tak za námi kluci chodí individuálně. Přijdou ti, co potřebují extra protažení, nebo uvolnění. Tady se řídíme tréninkovým procesem.

Stínadla TV