Obrázek článku

Zdenko Frťala: Kůži neprodáme lacino

Trenér Teplic Zdenko Frťala se stejně jako celé město těší na sobotní zápas „sklářů“ se Spartou. Lodivod Severočechů tvrdí, že důležité pro jeho svěřence bude zvládnout zápas nejen po herní, ale i po mentální stránce.

Je cítit na stadionu, že zápas se Spartou bude sváteční?
Určitě je znát, že se blíží velké utkání, a to i u zaměstnanců na stadionu i ve městě. Zájem o lístky je velký, máme spoustu telefonátů, lidi zápas zajímá. Jsme rádi, že jsme to způsobili i my dobrým vstupem do ligy. Na utkání se hodně těšíme, snažíme se ale soustředit hlavně na sebe. Čeká se velká návštěva, musíme vše zvládnout po mentální stránce. Je ale jasné, že motivace je velká, i když by měla být vždy automatická. Spíš je v těchto případech nutné brzdit přemotivování.

Co jste říkal výkonu Sparty v duelu kvalifikace o Ligu mistrů proti Kodani?
Sparta předvedla skvělý výkon. Aktuálně u ní asi převládá zklamání. Klobouk dolů před trenérem Priskem, co s týmem udělal; dokázal s ním získat titul a svést krásný boj o Ligu mistrů. Sparta měla velkou smůlu. Uvidíme, jaký kádr u nás postaví, ale zápas v Jablonci ukázal, že co hráč, to obrovská kvalita. Sparta má obrovskou sílu směrem dopředu, ofenzivu má opravdu nadstandardní.

Kádr Teplic oproti tomu trápí zranění.

Ano, ale hráči, kteří nastoupili, nezklamali. Pro ty, kteří neměli zkušenosti s ligou, určitě nebylo jednoduché to zvládnout, ale zvládli to. Je totiž něco jiného hrát přípravné utkání a pak ligu. Nezkušení kluci se však s šancí popasovali velice dobře. Já věřím, i když pořád nejsme v optimálním zdravotním stavu, že hráči, kteří dostanou prostor, to zvládnout. Máme své zbraně, kterými Spartu můžeme co nejdéle držet ve stavu, který pro ni nebude příjemný. Kůži neprodáme lacino!

Už jste zmínil fanoušky. Čeká se plný stadion, určitě budou důležitou složkou sobotního zápasu.
Vážím si každého fanouška, který přijde fandit. Viděli jsme v duelu Sparty s Kodaní, jaká může být velká síla fanoušků. Ti sparťanští fandili, i když byl výsledek nepříznivý, a hodně svému týmu pomohli. Správný fanda se pozná tehdy, když se nedaří. Nám fandili celý zápas fanoušci v Olomouci, to bylo skvělé; i když jsme prohrávali, tak nás pořád podporovali. Sobotní utkání vnímám i jako souboj fanoušků. Věřím, že se naši těm sparťanským budou chtít minimálně vyrovnat a bude na stadionu úžasná atmosféra.

Stínadla TV