Obrázek článku

WU15: Jarní sezona 2022

Rozhovor s trenérkou kategorie WU15 Terezou Hoffmannovou.

Jakým způsobem jste připravovala tým na jarní sezonu?

Přípravu jsme začaly na začátku ledna. Pokračovaly jsme v režimu tří tréninků v týdnu a víkendových přípravných zápasů, které nám zajistila zimní liga, kde jsme hrály proti chlapcům stejné kategorie. Také jsme absolvovaly soustředění v Heřmanicích, které pro nás bylo obrovským přínosem jak z hlediska teambuildingu, tak práce na hřišti. Připravovaly jsme se také řekněme z psychického hlediska, protože nebude jednoduché navázat na podzimní sezonu, kde jsme předváděly slušné výkony. To vnímám jako nejdůležitější hledisko, dobré výkony nepřijdou samy a pokud takto nebudeme nastavené, velmi rychle to na hřišti pocítíme.

Jaký vnímáte týmový a individuální posun hráček od začátku, co jste u kategorie WU15?

Máme za sebou 8 měsíců, což je na některé věci dostatečně dlouhá doba, ale na některé stále velmi málo k dokonalému zvládnutí. Je opravdu těžké hodnotit to v pár větách, všude samozřejmě stále vidím prostory pro zlepšení. Týmový posun je určitě znatelný v technicko-taktickém pojetí hry. Hráčky jsou ale stále na začátku cesty, postupně jednotlivé složky opakujeme, zlepšujeme, zvyšujeme náročnost a učíme je vnímat další a další podněty. Individuální posuny jsou u některých hráček obrovské. Je krásné sledovat, co se za pár měsíců dá zvládnout, když vám jde naproti samozřejmě i ta hráčka. Pokud chce jen trenér je to málo, musí chtít obě strany. A když se to sejde, potom je radost ten progres sledovat. Na druhou stranu v některých hráčkách vidím mnohem více, než jakým způsobem se momentálně prezentují. Což považuji jeden ze svých cílů motivovat je k další práci, protože člověk se sebou neměl být nikdy spokojen, vždy je kam se posouvat.

Když jsme u těch cílů, jaké máte nastavené do sezony?

Já už jsem to trochu nakousla, určitě se chceme minimálně udržet na výkonnostní křivce, což už nyní vím, že nebude jednoduché. Když si nastavíte laťku, je těžké pod ní poté nespadnout. Klíčem k úspěchu bude práce na trénincích, poctivá příprava, správné nastavení v hlavě a ochota se pro ten týmový výkon na hřišti individuálně vymáčknout. Samozřejmě se výsledkově také chceme dostat co nejvýše to půjde, ale s tím je úzce svázaný náš výkon a u toho musíme začít.

Jak jste spokojená s přístupem hráček k tréninkům či zápasům?

Ten přístup je velmi individuální, nemohu určitě všechny hodnotit stejně. Je potřeba si uvědomit, že jsou to stále velmi mladé hráčky, navíc procházející pubertálním obdobím, což mnohokrát vezme za své 😊. A právě i tréninky podle toho občas vypadají. Ale teď vážně, co se týká docházky, ta je celkově velmi slušná, to je základ úspěchu. Přístup některých hráček bych si ale představovala lepší, není to jen o tom na tréninku být, ale také si z něj opravdu něco odnést.

Máte vy osobně nějaký konkrétní cíl, kterého byste v následující sezoně chtěla dosáhnout?

První věc, která mě napadá je úspěšně zvládnout závěrečné zkoušky na áčku (UEFA A licence – pozn. red.) 😊. Ale co se váže konkrétně k týmu, tak se nedá vybrat jen jeden. Je jich vícero a jsou to spíš menší cíle různého charakteru. Nicméně asi jeden cíl nade všemi celkově mám, a to aby moje, respektive naše trenérská práce holkám opravdu dávala to, co v ní samy vidíme.

Stínadla TV