Obrázek článku

U18 | Rozhovor s trenérem Petrem Fouskem

V právě probíhající zimní přípravě jsme vyzpovídali také trenéra Petra Fouska (50), který společně se svým asistentem a zároveň i vedoucím týmu Vladimírem Köckem již druhým rokem působí u staršího dorostu Sklářů U18 v České divizi staršího dorostu U19 B. V první sezóně společně dokázali tuto soutěž ovládnout a nyní chtějí v jarní části ze třetí pozice co nejvíce potrápit vedoucí devatenáctku Ústí nad Labem a také druhou pražskou Duklu.

Petr Fousek ( *11.8.1972 ), působil jako hráč od roku 1993 v ústecké Armě, za kterou hrál dva roky Českou fotbalovou ligu. Následně strávil sezónu 1995/96 v dresu Bohemians Praha ve 2. lize. Do Teplic přišel v roce 1996, aby zde tento vynikající technik s fotbalovým myšlením a nebezpečnou střelou působil na prvoligové scéně celých 5 sezón, v nichž zažil jedno z nejúspěšnějších období teplického fotbalového klubu. Za Skláře Petr nastoupil ve 135 ligových utkáních a zaznamenal 20 ligových branek. V domácích poháru přidal dalších 10 utkání a 3 branky. Populární "Fous" má na svém kontě také 6 startů ve žluto-modrém dresu v evropských fotbalových pohárech - 2 památná utkání ve 3.předkole Ligy mistrů UEFA proti Borussii Dortmund (0:1, 0:1) a také 4 utkání v Evropské lize UEFA. Po ukončení angažmá v Teplicích v roce 2001 působil Petr v Jižní Koreji v klubu Chunnam Dragons. Po návratu ze zahraničí v roce 2003 zamířil znovu do Ústí nad Labem, kde později odstartoval i svou trenérskou kariéru, která v podstatě trvá až dodnes.

Petře, jak hodnotíte uplynulou podzimní část sezóny vašeho týmu v České divizi staršího dorostu U19 B ?

"Podzimní část musím hodnotit se smíšenými pocity, jelikož jsme skončili na celkovém 3.místě ( jen o skóre za Duklou Praha ), ale s velkým bodovým odstupem na první nejstarší dorost FK Ústí nad Labem U19. Určitě jsme před začátkem soutěže pomýšleli na vyšší příčku v tabulce.

Domácí zápasy jsme zvládali vcelku dobře: 2.místo v tabulce, bilance 6-2-0, skóre 23:5, celkem 20 bodů.

Mrzí mě remízy s Litvínovem (0:0) a hlavně s Libuší (3:3), kdy jsme vedli už 3:1, ale nezvládli jsme závěr utkání, ve kterém jsme dvakrát inkasovali.

Horší to bylo v utkáních venku: 4.místo v tabulce, bilance 4-1-2, skóre 19:11, celkem 13 bodů.

Prohráli jsme zbytečně v České Lípě, ale hlavně jsme propadli v utkání s Ústím nad Labem, kde jsme prohráli 1:5.

Celkově se nám v utkáních dařilo kombinovat, ale největší problém byla naše hra do zahuštěné obrany, když týmy bránily v jedenácti hráčích na vlastní obranné polovině. Velmi těžko jsme se prosazovali proti týmům, které hrají důrazně, tvrdě v osobních soubojích a byli dobře organizovaní do defenzívy. Naopak nejlepší zápas podzimu jsme odehráli proti Dukle Praha, kterou jsme dokázali po kvalitním výkonu porazit doma 1:0.

Chtěl bych kluky pochválit za pozitivní přístup jak k tréninkům, tak k zápasům a cítím na nich, že chtějí pracovat na zlepšení jak fyzické tak silové stránky své výkonu. Věřím, že po kvalitní zimní přípravě, která bude zaměřena hlavně na nabírání kondice a síly, budeme na jarní část soutěže dobře připraveni a budeme se rvát opět o nejvyšší příčky v tabulce."

Co všechno máte v plánu v rámci právě probíhající zimní přípravy ?

"Zimní příprava nám začala již těsně po vánočních svátcích, a to 27. 12. 2022, kdy kluci dostali individuální běžecké plány a ostrou společnou přípravu jsme zahájili ve čtvrtek 5. 1. 2023. V prvních týdnech přípravy trénujeme společně s U19. V termínu od 9. 1. až 13. 1. 2023 jsme také absolvovali kondiční soustředění ve SKI AREÁLU Klíny, kde bylo hlavní náplní nabírání fyzické kondice a síly, kdy jsme střídali terén s halou. Další příprava již bude čistě v domácích podmínkách s tím, že máme v plánu 6 přípravných duelů."

Jaké máte konkrétní cíle s osmnáctkou Sklářů pro jarní část mistrovské soutěže ?

"Cílem je být v tabulce na co možná nejvyšší příčce a zkusit potrápit FK Ústí nad Labem v boji o postup do vyšší soutěže.

Jarní část soutěže je vždy náročná, tabulka je vyrovnaná a ostatní týmy se vždy na Teplice chtějí "vytáhnout". Na to se kluky snažíme připravit a to jak po stránce kondiční a silové, tak především po stránce mentální.

Na závěr bych chtěl poděkovat za vzájemnou spolupráci všem svým trenérským kolegům od U19 až po U16. Děkuji také celému klubu FK Teplice za vytváření odpovídajících podmínek, které jsou pro naši práci nezbytné."

U18

Horní řada: Sedlák Vilém, Jakub Kincl, Jindřich Bernas, Filip Balada, Šimon Podivínský, Marek Jungmann.

Prostřední řada: Daniel Kalvodová – Fyzioterapeutka, Jaroslav Souček, Štěpán Holák, Michal Bílek, Radek Žorna, Vít Kozel, Přemysl Lipš – trenér brankářů.

Dolní řada: Filip De Monte, Dominik Polívka, Petr Fousek – trenér, Kenneth Balázs, Vladimír Köck – trenér, Martin Chýle, Lukáš Fialka.

Stínadla TV