Obrázek článku

U16 | Rozhovor s trenérem Michalem Kalvachem

Jako dalšího trenéra z úseku mládeže a zároveň také z dorostenecké akademie Sklářů jsme pro Vás vyzpovídali trenéra nejmladšího dorostu FK Teplice U16 Michala Kalvacha (47), který společně se svým trenérským kolegou Radkem Prchalem (35) trénují mladé Skláře ročníku narození 2007 v České divizi mladšího dorostu ČDD U 17 B.

Michal Kalvach ( *05.09.1975 ) je rodilým Olomoučákem z fotbalového "klanu" Kalvachů a od svých 5-ti let působil jako hráč na Hané, když za Sigmu hrál i v žákovských a dorosteneckých kategoriích. Jako dorostenec měl v osmnáctce vážné zranění a do ligy to tak bohužel nedotáhl. Po téměř rok a půl trvající pauze začal Michal znovu hrát a největšího hráčského úspěchu mezi dospělými dosáhl v dresu FC Hlučín, se kterým postoupil do 2.ligy a následně si v jeho dresu i druhou ligu zahrál. Svou hráčskou kariéru ukončil v nižších soutěžích v Rakousku. Trenérem je Michal Kalvach přezdívaný "Kalvi" již téměř 23 let, když v Olomouci spolupracoval několik let také s Václavem Jílkem. Ještě v minulé sezóně tento sedmačtyřicetiletý zkušený trenér  působil také u reprezentačního výběru ČR U16, kde byl asistentem hlavního trenéra Petra Havlíčka.

Michale, jak hodnotíte podzimní část sezóny vašeho týmu v České divizi mladšího dorostu U17 B ?

"Celkově musím hodnotit podzimní část sezóny velmi kladně.

Za prvé se nám podařilo nahradit kvalitní hráče, kteří odešli do jiných klubů ( Slavia Praha, Mladá Boleslav, Baník Ostrava, České Budějovice ). Odchozí hráči nám samozřejmě chybí, kdyby byl současný kádr ještě s těmito hráči, byla by to obrovská kvalita. Přišli ale kluci, kteří mají dobrý charakter, chtějí na sobě pracovat a ještě zvýšili konkurenci v týmu, za to jsem opravdu rád. 

Za druhé, což je velmi důležité, jsme neměli vážnější zranění. 

Za třetí, musím být spokojen s pracovitostí, přístupem a nastavením kluků, na čemž pracujeme od prvního dne, kdy jsme tento ročník s Radkem Prchalem převzali. 

Za čtvrté, je radost vidět, jak někteří hráči výkonnostně rostou a mají zajímavý potenciál pro náš klub do blízké budoucnosti. 

A za páté, pohled do tabulky, i když to není to nejpodstatnější, ale je to motivace a ukazatel práce nás všech. Nestává se často, že vyhrajete všech 15 utkání bez ztráty bodu."

( Poznámka autora: Po podzimní části je nejmladší dorost FK Teplice U16 na první místě tabulky, když dokázal získat plný počet 45 bodů za výhry ve všech 15 odehraných kolech s celkovým skóre 58 vstřelených branek a 8 obdržených ! )

Co vše máte v plánu v rámci právě probíhající zimní přípravy ?

"Zimní přípravu jsme zahájili v pondělí 9. ledna v areálu stadionu Na Stínadlech. 

Kluci měli hned na začátek nového roku ještě před zahájením přípravy k dispozici individuální tréninkové plány, které poctivě plnili již od 1. ledna. V prvních třech týdnech nás čekal náročný blok, kdy jsme se zaměřili na kondici a to včetně soustředění v Uherském Brodě, které jsme absolvovali v termínu od 25. do 29. ledna. Odehráli jsme již také několik přípravných zápasů s kvalitními soupeři - s Dynamem Drážďany a s 1. FC Slovácko a čekají nás ještě další zvučná jména - například Bohemians Praha nebo Dynamo České Budějovice. 

A co od zimní přípravy a nejen od ní očekáváme ? Chceme v rámci celého realizačního týmu hlavně systematicky pracovat a posouvat kluky, jak kondičně a technicky, tak samozřejmě také lidsky a to je pro nás ten největší závazek."

Michale, jaké máte konkrétní cíle se šestnáctkou Sklářů pro jarní část mistrovské soutěže ?

"Naše hlavní cíle jsou především dlouhodobé a neměnné. Chceme vychovávat a připravovat kluky na dospělý fotbal, který je brzy čeká a chceme pracovat komplexně na všech jejich stránkách. 

Týmově se chceme prezentovat kreativním a náročným pojetím hry s maximem parametrů moderního fotbalu."

"Na závěr bych rád poděkoval vedení klubu a všem lidem, kteří se o nás v teplickém fotbalovém klubu starají a pomáhají nám v naší práci. 

A také chci poděkovat svým trenérským kolegům, se kterými se denně potkáváme a máme mezi sebou velmi dobré vztahy."

U16

U16

Horní řada: Štěpán Tuček, Lucas Salaba, Vojtěch Jelínek, Šimon Plicka, Luboš Studený, Stanislav Kryštof Štípek, Jan Baroš.

Prostřední řada: Matěj Tyl, Matěj Matkovič, Matěj Kulhánek, Jakub Rejfek, Adam Košťál, Filip Řepka, Matěj Kodeš, Josef Port, Daniel Neckář.

Dolní řada: Roman Zich, Jakub Rajchert, Stefano Nebuloni, Radek Prchal – trenér, Michal Kalvach – trenér, Daniela Kalvodová – fyzioterapeutka, Marek Valenta, Jakub Řehák, Vojtěch Macek.

Stínadla TV