Obrázek článku

Tomáš Vondrášek: Může to být zlomový zápas

Tomáš Vondrášek je jedním z nejzkušenějších hráčů FK Teplice. Boj o udržení ho sžírá. Dobře ví, že jeho tým čeká těžká šichta, pokud nechce zahučet do baráže. Už v sobotu Stínadelští hrají od čtyř doma s Jabloncem jeden z existenčních duelů sezony.

Co máte teď v hlavách?
Už tam máme Jablonec. Bude to moc důležitý zápas. Neříkám, že úplně nejdůležitější, ale asi nepoví. Může být zlomový v tom, že pokud by se nám nevyvedl, tak na 90% budeme v baráži. Tam ale nikdo být nechceme. Stále to ale máme ve svých rukách, to nás žene dopředu.

To předchozí utkání jste už hodili za hlavu?
Hodili. Rozebrali jsme si to s kluky i s trenérem. Víme, že nás sráží individuální chyby. Musíme spolu lépe na tom hřišti komunikovat, abychom vypadali jako tým. Každý si k tomu něco řekl. Je to pryč, teď se soustředíme na Jablonec.

Zase se ve Zlíně potvrdilo, že ty poslední zápasy máte opravdu špatné první poločasy.
Je to tak. Většinou dostáváme první gól, pak se nadřeme. Někdy se nám to povedlo otočit, někdy aspoň uhrát remízu. Teď se nám ale nepovedlo vůbec nic, naopak nás to srazilo. Toho se musíme vyvarovat. Je to o tom, jak se každý připraví na ten úvod zápasu. Každý se musí dostat do startovací teploty, aby ten úvod vypadal jinak.

Co dalšího bude důležité pro úspěch? Třeba návrat zraněných hráčů do sestavy?
Je pravda, že marodka se nám před Zlínem rozšiřovala. Nebylo to příjemné pro trenéry i pro nás hráče. Věřím, že se někteří kluci dají do kupy a budou stoprocentně připraveni k zápasu, že nám pomůžou. Co si budeme namlouvat – jsou to kluci, kterým právem patří místo v základu. Postihla nás zranění hlavně tvořivých hráčů, kteří by měli udávat tempo a styl hry. To nám chybělo. Věřím, že když ti hráči budou, tak zápas zvládneme.

Co říct k Jablonci? Čekalo se od něj víc.
Trošku mi připomíná nás. Také nás asi nikdo netipoval až tak dole. Jablonec má skvělé zázemí, určitě dolů nepatří. To, co se teď v klubu děje, je pro tamní hráče nepříjemné. Už to ani není o fotbale, ale o hlavách. Někdo se s tím vypořádá lépe, někdo hůř. V takové situaci dlouho nebyli, pokud vůbec byli. Možná by to mohla být naše výhoda. Ale pořád je to Jablonec, je tam plno skvělých fotbalistů. Už jsme ho ale porazili, chceme to zopakovat.

Mluvíš o výhodě, máš tím na mysli to, že Teplice už mají zkušenosti s bojem o záchranu?
Možná by to mohlo hrát nějakou roli. I když většina našeho kádru je nová, nesetkala se s tím.

Cítíš se ty osobně zkušenější v boji o záchranu, že ho zvládáš lépe?
Spíš naopak. Jsem typ, který si to bere. Mám to v hlavě. Jsem odsud, beru to jako zodpovědnost. Beru to prostě osobně. Tahám si to i domů. Nezažívám příjemné fotbalové období. Jsme ale profíci, musíme to kousnout a zvládnout. Řada z nás je hodně zkušených.

Stínadla TV