Obrázek článku

Rozhovor s trenérem Petrem Fouskem

V úvodu zimní přípravy jsme položili několik otázek také trenérovi Petru Fouskovi, který v srpnu tohoto roku oslaví životní jubilem ( 50 let ) a společně s trenérskou stálicí teplické mládeže Vláďou Köckem vedou v aktuální sezóně osmnáctku Sklářů v dorostenecké České divizi U19 B.

Petr Fousek působil jako hráč od roku 1993 v ústecké Armě, které hrál dva roky Českou fotbalovou ligu. Následně strávil sezónu 1995/96 v dresu Bohemians Praha ve 2. lize. Do Teplic přišel v roce 1996, aby zde tento vynikající technik s fotbalovým myšlením a nebezpečnou střelou působil na prvoligové scéně celých 5 sezón, v nichž zažil jedno z nejúspěšnějších období teplického fotbalového klubu. Za Skláře Petr nastoupil ve 135 ligových utkáních a zaznamenal 20 ligových branek. V domácích poháru přidal dalších 10 utkání a 3 branky. Populární „Fous“ má na svém kontě také 6 startů ve žluto-modrém dresu v evropských fotbalových pohárech - 2 památná utkání ve 3.předkole Ligy mistrů UEFA proti Borussii Dortmund (0:1, 0:1) a také 4 utkání v Evropské lize UEFA. Po ukončení angažmá v Teplicích v roce 2001 působil Petr v Jižní Koreji v klubu Chunnam Dragons. Po návratu ze zahraničí v roce 2003 zamířil znovu do Ústí nad Labem, kde později odstartoval i svou trenérskou kariéru, která v podstatě trvá až dodnes.

 

Jak Petře hodnotíte podzimní část sezóny v České divizi dorostu U19 B ?

"Do přípravy jsme vstoupili dvě kategorie současně (U18 a U19) a od prvního dne jsme trénovali společně. Podstoupili jsme i společné letní soustředění v Roudnici nad Labem a během přípravy odehráli několik kvalitních přípravných zápasů.

Po přípravném období a po dohodě trenérů U18 a U19 byly poté sestaveny „kostry“ dvou týmů v obou soutěžích.

Předem bych rád podotkl, že zátěž v celém soutěžním období byla enormní, co se týká zápasů a „pendlování“ mezi kategoriemi. Tímto bych chtěl kluky pochválit za pozitivní přístup k dané situaci.

V prvních zápasech soutěže (Česká Lípa a Louny) jsme se herně začínali hledat, než si kluci „sednou“ a sehrají se. Zápas v České Lípě nebyl vůbec jednoduchý, kde si kluci museli sáhnout až na dno svých sil (výhra 5:3). Pak nás čekali soupeři, kteří se vždy chtějí na Teplice vytáhnout (FK Baník Most - Souš a FK Ústí nad Labem). Tyto souboje jsou vždy vyhecované a mají nasazení, agresivitu, emoce a chuť Teplice vždy porazit. Ale kluci obě derby zvládli a zaslouženě jsme si připsali šest důležitých bodů do tabulky. Pak nás čekali týmy, proti kterým jsme museli tvořit hru, protože jsme hráli vždy do plných a soupeři jen čekali na naše chyby, ze kterých nás chtěli trestat po rychlých brejcích. Ale kluci si s tím poradili vcelku dobře a dalo se na naši útočnou a kombinační hru dívat. Na závěr podzimu nás čekali tři velice těžké a kvalitní zápasy s týmy z čela tabulky. První zápas byl se Slovanem Liberec, kde po vyrovnaném prvním poločase, který jsme vyhráli 2:0, jsme ve druhém poločase jasně dominovali a po kvalitním výkonu, hlavně v útočné fázi, vyhráli 7:0. Druhý těžký zápas jsme absolvovali s pražskou Duklou. Toto utkání bylo z obou stran velice kvalitní, nechybělo hodně osobních soubojů, agresivity a oba týmy předváděli kombinační hru se zakládáním hry již od brankáře. Škoda, že tomuto utkání chyběli branky a tak nakonec skončilo remízou 0:0.

Třetí utkání proti VOŠ a SOŠ Roudnice nad Labem jsme nezvládli výsledkově a prohráli jsme 1:0. Byla to taktická bitva, málo šancí, hodně soubojů a o zápasu rozhodla jedna „brejková“ situace, kdy nás soupeř potrestal z rychlého protiútoku.

Ještě mě mrzí dvě remízy s týmy FK Jablonec a Slavia Karlovy Vary, které jsme měli dobře rozehrané, ale o vítězství jsme přišli v závěrečných minutách utkání.

Na podzim se v kategorii U18 prostřídalo celkem 38 hráčů, ročníku 2003 až 2006 a dle mého názoru si myslím, že máme v každé kategorii talentované jednotlivce s velkým potenciálem, a když budou na sobě dále tvrdě pracovat a dávat fotbalu vše, může je čekat slibná kariéra.

Chci také klukům poděkovat, že ten podzim takto zvládli, protože někteří hráči (a nebylo jich málo) pendlovali mezi dvěma týmy (U18 a U19) a čas na regeneraci tak měli minimální. Za to klobouk dolů před nimi. Kluci vědí, o co chceme hrát, pokusit se postoupit v kategoriích U18 a U19 do vyšších soutěží. Myslím si, že v kategorii U18 a U19 nestačí hrát jen pohledný fotbal, na který se dá hezky koukat, ale jde nám také o výsledky. Kluci nemusí vždy hrát dobře, ale musí se již v těchto kategoriích naučit hrát na výsledek !

Je před námi ještě dlouhá cesta, ale věřím, že přes kvalitní zimní přípravu se nám podaří kluky dobře připravit na jarní souboje a pokusíme se o to, co si všichni přejeme, návrat do extraligy dorostu."

Co máte v plánu v rámci zimní přípravy a co od ní vzhledem k jarní části soutěže očekáváte ?

"Kluci od 27. 12. 2021 až 5. 1. 2022 začali plnit individuální plány, po kterých nám začala 6. 1. 2022 společná zimní příprava pro oba týmy U19 a U18. Tento tréninkový cyklus máme nastavený už od léta a musím zaklepat, zatím nám to takto funguje. Od 10. 1. do 14. 1. 2022 absolvujeme soustředění ve Ski areálu Klíny, kde se zaměříme na nabírání kondice a síly a budeme využívat jak terény venku, tak i halu. Poté se budeme v domácích podmínkách připravovat na jarní část soutěže, kde budeme střídat terén, UMT, posilovnu a kde nás budou čekat kvalitní přípravná utkání s celky první dorostenecké ligy ( Hradec Králové a Meteor Praha ), ale také s celky Německa ( FC Chemnitzer a FC Hallescher, dále Bohemians Praha a ještě další jsou momentálně v jednání. Bude důležité, aby se klukům vyhýbala zranění a zvládli zimní přípravu tak, abychom byli na těžké jarní boje v obou soutěžích dobře připraveni."

Jaké jsou Vaše hlavní cíle pro jarní část České divize dorostu U19 B ?

"Cílem by mělo být pokusit se potrápit první tým soutěže VOŠ a SOŠ Roudnici nad Labem, která má před námi 7 bodů náskok a udělat všechno proto, abychom po skončení soutěže mohli říci, že jsme proto udělali maximum. Ale kvalitních týmu tam je samozřejmě více, kteří budou chtít zamíchat kartami v boji o nejvyšší příčky. Chceme být na soutěž opravdu dobře připraveni jak po kondiční stránce, tak i silově a kluci musí být silní také po mentální stránce, protože nás v obou soutěžích (U19 a U18) nečeká nic lehkého. Věřím, že kluci budou „táhnout za jeden provaz“ jako doposud a za to jim ještě jednou patří obrovský dík a pochvala za skvělý přístup."

A ještě několik slov trenéra Petra Fouska na závěr :

"Závěrem bych rád poděkoval celému vedení FK Teplice, která nám vytváří výborné podmínky pro naši práci, abychom mohli vychovávat nejenom výborné fotbalisty, ale také slušné lidi. Nesmím zapomenout na mé trenérské kolegy, s kterými jsme si "sedli" jak sportovně, tak i lidsky a prožíváme spolu jak výhry, tak i prohry, které nás posouvají v naší trenérské profesi dál."

Stínadla TV