Obrázek článku

Rozhovor s trenérem Ondřejem Prášilem

Tentokrát jsme položili na začátku zimní přípravy několik otázek hlavnímu trenérovi nejstaršího dorostu U19 Ondrovi Prášilovi, který společně s Honzou Rezkem trénuje mladé nadějné Skláře ročníku narození 2003 a 2004. 

Ondra má v nejvyšší české lize odehraných 71 utkání v dresu FK Viktoria Žižkov a FK SIAD Most, ve kterých dokázal vstřelit celkem 4 ligové branky. Po ukončení hráčské kariéry vedl jako trenér 3,5 roku ve třetí lize mužstvo Písku. Dalších 3,5 roku působil v Hradci Králové jako asistent hlavního trenéra Zdenko Frťaly, se kterým společně dosáhli v minulé sezóně až na vítězství ve 2.lize dospělých a vrátili tak hradecké Votroky do 1.ligy.

Jak hodnotíte podzimní část sezóny v České lize dorostu U19 B ?

"Vzhledem tomu, že jsme skončili na třetím místě se ziskem 34 bodů, kdy ztrácíme na první místo pouhé 3 body a máme stejně bodů jako druhý Jablonec, musíme být z tohoto pohledu spokojeni. Je ale třeba říci, že celá podzimní část sezóny měla nějaký svůj vývoj. Její úvod jsme výsledkově zvládli, ale pak nás postihl herní výpadek zhruba v polovině podzimu, kdy nám nevyšly utkání se Spartou, s Libercem, s Jabloncem a ani remízové utkání s Chrudimí nás nezastihlo v optimálním rozpoložení a my se rázem propadli do středu tabulky. Naopak závěr sezóny jsme zvládli velmi dobře. Podařilo se nám získat důležitá a cenná vítězství s pražskou Duklou, s Hradcem Králové a také s Mladou Boleslaví. Kluci tato těžká utkání zvládali díky nezměrné bojovnosti, soupeři nedarovali nic zadarmo a také prokázali svou kvalitu a fotbalovost. V těchto fázích sezóny jsme byli spokojeni jak s předváděnou hrou, tak s výsledky, které nás rázem katapultovali na třetí místo a před jarní části také na těsný dostřel lídrovi ligové tabulky.

Ke staršímu dorostu jsme v letní přípravě přišli s Honzou Rezkem jako noví trenéři a samozřejmě dorazil společně s námi také nový šéftrenér mládeže Zdenko Frťala. Tým jsme poznávali společně postupně během letní přípravy, s kterou vládla v našich řadách spokojenost a bylo vidět, že kluci byli velmi dobře připraveni a vedeni kvalitními trenéry. Již od samotného začátku bylo vidět, že fotbal milují a že jejich tréninková morálka je na vysoké úrovni. V rámci letní přípravy jsme měli možnost konfrontace s kvalitními německými kluby – Drážďany, Magdeburk a Chemnitzer, kteří měli o něco vyšší hráčskou kvalitu, ale z naší strany nás nadchlo nasazení, bojovnost a takové to teplické srdíčko. A z toho se vlastně vyprofiloval i náš hlavní cíl pro mistrovskou soutěž, dostat se společně se všemi hráči na společnou notu, hrát jako jeden tým, bojovat v každém utkání a hrát poctivý fotbal. A že když si bude navíc každý plnit své taktické úkoly, tak na konci přijde odměna a to se z pohledu momentálního umístění určitě povedlo. Proto i do jarní části vstupujeme ze slušné výchozí pozice, které nám umožňuje bojovat o samotné čelo tabulky České ligy dorostu U19 B."

Co máte v plánu v rámci zimní přípravy a co od ní vzhledem k jarní části soutěže očekáváte ?

"Zimní příprava nám začala ve čtvrtek 6.ledna 2022, kdy jsme společně s pátečním tréninkem absolvovali dva úvodní seznamovací herní tréninky. Mistrovská soutěž nám skončila poslední říjnový týden a jarní část začíná až na začátku března, tak je naše herní ligová pauza dlouhá téměř čtyři měsíce. My jsme samozřejmě nezaháleli a v průběhu listopadu odehráli přípravná utkání s kvalitními týmy - s Plzní a Budějovicemi, která jsme výsledkově zvládli a dokázaly nám, že se ubíráme správným směrem. Pokud budeme v takových výkonech pokračovat i v novém roce, jistě se budeme postupnými kroky neustále zlepšovat a posouvat ke správnému nastavení mysli, jak vlastně fotbal chceme společně vnímat a cítit.

Hned v úvodu zimní přípravy nás čeká náročné 5-ti denní soustředění v obci Klíny u Litvínova ve východní části Krušných hor. A protože budeme na horách, čeká nás hlavně nabírání kondice. Ale protože je příprava dlouhá téměř 9 týdnů do úvodního mistrovského utkání, nebudeme hned na samotném začátku bláznit, chceme kluky spíše dobře naladit, utužit partu a položit kvalitní základ kondice na náročnou jarní část ligové soutěže. Po soustředění nás čeká nějaký ten den volna a pak už plynule najedeme na náš standardní týdenní tréninkový mikrocyklus, který se samozřejmě nebude nějak výrazně lišit od toho, co nám fungovalo během podzimní části sezóny. Budeme se jako vždy zaměřovat na herní a kondiční složku přípravy, prostě na to, co k zimní přípravě patří. Čeká nás několik přípravných utkání s kvalitními soupeři, kde chceme dát prostor všem hráčům, tak aby se mohli předvést a dokázat nám trenérům, že to mají být právě oni, kteří mají být na hřišti v základní jedenáctce při startu ligové soutěže a že právě oni dosáhli největšího posunu ve zlepšení svých individuálních, ale také týmových schopností a dovedností.

V rámci zimní přípravy se budeme také zaměřovat v pravidelných časových periodách na osvědčené skupinové a individuální tréninky, tak abychom byli schopni kluky i dále rozvíjet v různých herních činnostech a mohli je co nejlépe připravit na jaro.

Společně s hráči a s realizačním týmem U18 fungujeme jako jeden tým a to také klukům zdůrazňujeme od samotného začátku našeho společného působení. Neexistuje pro nás fakticky žádné rozdělení na U19 a na U18 a kompletní zimní přípravu absolvujeme společně, protože už i ta letní byla tímto způsobem nastavená a rozhodně v tom nevidíme žádný problém. Myslím si, že pro kluky je fajn že se připravujeme společně a snažíme se v nich vzbudit sounáležitost a úzké týmové pouto a to je hlavní motto naší trenérské práce. Chceme v každém případě rozvíjet týmového ducha a také hrdost ke žluto-modrým klubovým barvám."

Jaké jsou Vaše hlavní cíle pro jarní část České ligy dorostu U19 B ?

"Tříbodové manko na lídra tabulky nás z třetího místa opravňuje k tomu, poprat se o nejvyšší příčky i v jarní části soutěže a my budeme dělat všechno proto, aby se nám to podařilo. Sezóna bude dlouhá a nechceme si klást konkrétní cíle s tím, že chceme jít postupně zápas od zápasu a až na samotném konci uvidíme, k čemu naše snažení stačilo. Během soutěže se jisté objeví několik různých faktorů, které budou mít na vývoj soutěže vliv. Dneska samozřejmě jako všichni nejvíce zápolíme s pandemií onemocnění Covid-19, která do našich osobní životů ale také do sportu výrazným způsobem promlouvá již téměř dva roky. Nejsme samozřejmě schopni předvídat jakýkoliv další vývoj této pandemie a ani nemůžeme ovlivnit případná zranění hráčů, a proto si hlavně přejeme zdraví pro nás všechny a abychom my jako trenéři mohli v jarní části využít to nejlepší co momentálně máme k dispozici a aby se o všem rozhodlo ve férovém duchu a hlavně na hřišti."

A ještě několik slov Ondry Prášila na závěr :

"Závěrem chci jménem celého našeho realizačního týmu poděkovat Všem lidem z klubu, kteří se o náš tým jakýmkoliv způsobem starají a které máme každodenně kolem sebe. Všem těmto lidem patří obrovský dík za to, že můžeme dělat fotbal v takových podmínkách a na takové úrovni jako ho momentálně děláme.

Rozhodně také nechci zapomenout na všechny své trenérské kolegy z naší společné kanceláře sportovního úseku mládeže Na Stínadlech, se kterými se vídáme každý den, vzájemně si pomáháme a vytvořili jsme opravdu skvělou partu fotbalových nadšenců."

Stínadla TV