Obrázek článku

Rozhovor s trenérem Miroslavem Šaškem

V právě probíhající zimní přípravě jsme pro Vás vyzpovídali také hlavního trenéra starších žáků FK Teplice U14 Miroslava Šaška, který společně se svým dlouholetým trenérským kolegou Jiřím Černým v této sezóně trénují hráče ročníku narození 2008 v nejvyšší České lize žáků ČLŽ U14. Oba trenéři společně působí v teplické mládeži již téměř 8 let a jsou služebně nejstarší a nejzkušenější trenérskou dvojicí na Stínadlech.

Miroslav Šašek začal s trénováním před více jak 20 lety v sezóně 2000/2001 v nedalekém FK Baník Most. Přivedl tam na první trénink svého syna, a protože u přípravek není trenérů nikdy dost, začal se zapojovat jako asistent. Postupem času přešel k žákovským kategoriím a začal studovat při zaměstnání potřebné trenérské licence. V roce 2010 dostal nabídku od tehdejšího šéftrenéra mosteckého fotbalového klubu Tomáše Heidenreicha a trénovat tak začal na plný úvazek.

V roce 2014 přijal nabídku na trenérský post z FK Teplice a protože vždy pro něj byli Skláři srdeční záležitostí, zároveň si tak splnil i svůj fotbalový sen. Rodiče z otcovi strany totiž bydleli v Teplicích blízko Stínadel a byli velkými příznivci žluto-modrých barev, nechyběli na žádném utkání. Táta s dědou ho vodili na zápasy už na nový stadion ještě jako malého kluka, takže bylo jasné, komu bude celý život fandit a tahle vášeň mu v podstatě vydržela až dodnes.

Souběžně s jeho působením v FK Teplice se stal také členem realizačního týmu Regionální fotbalové akademie ( RFA ) Ústeckého kraje se sídlem v Teplicích.

Miroslave, jak hodnotíte podzimní část sezóny Vašeho týmu v České lize žáků U14 ?

"Nový tým hráčů ročníku narození 2008 jsme společně s Jirkou Černým převzali v létě minulého roku. Následovala klasická příprava, tréninky, utkání, turnaje a soustředění v Roudnici nad Labem. Tým jsme se snažili co možná nejdříve navnímat. Samotné soutěžní zápasy v České lize žáků U14 nás dokonale prověřily. Je to těžká soutěž, ve které jsme se střetávali s dobře připravenými týmy a téměř žádné utkání pro nás nebylo lehké. V zápasech jsme až na malé výjimky byli konkurenceschopní, mužstvo předvádělo velmi vyrovnané výkony po herní stránce, které nás v této věkové kategorii zajímají nejvíce a to i přes značný deficit v podobě velké zdravotní absence v kádru během podzimu. Téměř ve všech mistrovských zápasech jsme nenastoupili v optimální sestavě ! Důležité je také zmínit, že hlavní tréninkový proces probíhá v Regionální fotbalové akademií Ústeckého kraje tady v Teplicích, ve které máme nadstandardní podmínky k přípravě a i většinu hráčů z kádru."

Co všechno máte v plánu v rámci právě probíhající zimní přípravy ?

"Program je připraven. V tréninkovém procesu zřejmě nic zásadního, plán v Akademii je daný. Máme domluvené přípravné zápasy a soustředění v Uherském Brodu. Ale už teď je vše ovlivněno pokračující epidemií onemocnění Covid-19. Nemoci a karantény hráčů nás bohužel brzdí.

Takže uvidíme, co z toho nakonec vůbec půjde splnit. Věřím, že se situace zlepší natolik, abychom mohli pokračovat v nastavené práci v maximálním možném rozsahu. A že po doplnění o vytipované posily bude mít tento ročník i na jaře vzestupnou tendenci, zvýšením konkurence dojde k dalšímu progresu a vyprofilují se z něho zajímaví jednotlivci do budoucna. Fotbal je, řekl bych, tvůrčí činnost a všichni v té hře musí přemýšlet. Tvořivost a samostatné rozhodování každého hráče je základním stavebním kamenem úspěchu pro jejich další kariéru. Kromě fotbalových dovedností, je to hodně o detailu, chceme vychovávat inteligentní fotbalisty a především dobré lidi. Takže i na tomto budeme společně pracovat."

Jaké máte cíle pro jarní část sezóny v České lize starších žáků U14 ?

"Na prvním místě je náš herní styl a herní projev mužstva založený na určitých principech. Snažíme se o ofenzivní, útočný fotbal, ke kterému je potřeba dobře ovládat míč. Je také potřeba věnovat čas taktice, v tomto věku by hráči měli vědět jak se chovat v defenzívní a ofenzívní činnosti a tohle všechno přenést z tréninků do zápasů. Samozřejmě, že nás také zajímají výsledky utkání, ale ten výsledek není pro nás to hlavní. Hlavní je ta cesta, jak k němu dojít. A budeme se snažit také o odstraňování nedostatků, které vidím zejména v samostatné iniciativě hráčů překonávat překážky, mít v sobě touhu vyhrát utkání i když se v něm nedaří a odhodlání zlepšovat svůj přístup k povinnostem jak ve škole, tak v tréninku.

Závěrem bych chtěl poděkovat za spolupráci svému dlouholetému kolegovi Jirkovi Černému. Dále také děkuji trenérům v Regionální fotbalové akademii Ústeckého kraje a ve Fotbalovém klubu Teplice. A zdravím také všechny zaměstnance a příznivce FK Teplice a přeji jim v novém roce hlavně pevné zdraví."

Stínadla TV