Obrázek článku

Rozhovor s trenérem Michalem Kalvachem

Na začátku zimní přípravy jsme pro Vás vyzpovídali také hlavního trenéra mladšího dorostu U17 Michala Kalvacha, který společně s Radkem Prchalem trénuje mladé šestnáctileté Skláře ročníku narození 2005.

Michal je rodilým Olomoučákem z fotbalového "klanu" Kalvachů a od svých 5-ti let působil jako hráč na Hané, když za Sigmu hrál i v žákovských a dorosteneckých kategoriích. Jako dorostenec měl v osmnáctce vážné zranění a do ligy se mu to bohužel nepodařilo dotáhnout. Po téměř rok a půl trvající pauze začal Michal znovu hrát a největšího hráčského úspěchu mezi dospělými dosáhl v dresu FC Hlučín, se kterým postoupil do 2.ligy a následně si v jeho dresu i druhou ligu zahrál. Svou hráčskou kariéru ukončil v nižších soutěžích v Rakousku. Trenérem je Michal Kalvach přezdívaný „Kalvi“ již téměř 22 let, když v Olomouci spolupracoval několik let také s Václavem Jílkem. V současné době působí tento šestačtyřicetiletý zkušený trenér také u reprezentačního výběru ČR U16, kde je asistentem hlavního trenéra Petra Havlíčka.

Jak hodnotíte podzimní část sezóny v České lize dorostu U17 B ?

"Po velkých problémech s pandemií onemocnění Covid-19, kdy se minulý rok nedohráli soutěže a prakticky se přerušovaně trénovalo a to ještě s mnoha dalšími omezeními a restrikcemi, jsme byli všichni rádi a těšili se na zahájení nového soutěžního ročníku 2021/2022.

Svůj aktuální tým hráčů ročníku narození 2005 trénuji již druhým rokem od kategorie U16 a protože jsem s nimi šel dále i do starší kategorie U17, je pro nás všechny výhodou, že se vzájemně známe a vlastně tak pokračujeme v práci, kterou jsme společně začali.

Při pohledu na tabulku jsme určitě mysleli na lepší umístění. Momentálně nám po podzimní části patří 5.místo se ziskem 30 bodů se skóre 68:25 a na druhý Hradec Králové ztrácíme dva body. Těší nás však fakt, že kromě lídra tabulky pražské Sparty, která nám dala lekci, jsme byli troufnu si říci ve všech utkáních vždy lepším týmem, i když jsme některá utkání nedokázali výsledkově dotáhnout. Co je pro nás ale důležité, je zejména herní projev, který až na malé výjimky byl podle našich představ. Prezentovali jsme se kombinační, útočnou a agresivní hrou plnou pohybu."

  

Co máte v plánu v rámci zimní přípravy a co od ní vzhledem k jarní části soutěže očekáváte ?

"Kluci měli od 27. prosince 2021 individuální plány, které plnili až do začátku zimní přípravy. Společnou zimní přípravu jsme zahájili v pondělí 10. ledna 2022. Na prvním tréninku jsme přivítali 18 hráčů a 2 brankáře. Budeme se v průběhu přípravy snažit kádr ještě oživit a doplnit, abychom zvýšili konkurenci mezi hráči. Proto také máme 19. ledna kemp pro skautované hráče, které jsme sledovali již delší dobu. Soustředění nás čeká od 2. do 6. února v Uherském Brodě, kde nás čekají dvě náročná utkání, a to sice proti Opavě a Slovácku. Příprava bude pestrá, náročná a čekají nás kvalitní přípravná utkání. Postupně budeme hrát proti: FK Meteor Praha U19, FC Slavia Karlovy Vary U19, FK ČL Neštěmice Muži, FC Hradec Králové U17, FK Mladá Boleslav U17, FK Jablonec U17 a také SK Slavia Praha U17. Důležité pro nás trenéry je, aby se všem vyhýbala zranění a absolvovali jsme přípravu v plném počtu a připravili se tak jak kondičně tak herně na náročnou jarní soutěž České ligy dorostu."

Jaké jsou Vaše hlavní cíle pro jarní část České ligy dorostu U17 B ?

"Cíle pro jaro máme samozřejmě ty nejvyšší. Chceme se jednoznačně v tabulce posunout. Dokážu si představit atakovat vedoucí Spartu, která má sice o 10 bodů více než my, ale když navážeme na konec podzimu, kdy jsme v rámci přípravných utkáních dokázali porazit a předvádět velmi kvalitní a atraktivní hru proti ligovým týmům jako je Hradec Králové, Mladá Boleslav, České Budějovice a Slavia Praha, můžeme se o to rozhodně pokusit. Kluci si ověřili, že díky poctivé práci a enormnímu nasazení jsou schopni konkurovat i TOP týmům z Celostátní dorostenecké ligy. Hráče chceme také samozřejmě posouvat individuálně, a proto budeme pokračovat v individuálních a skupinových tréninkových jednotkách napříč všemi dorosteneckými kategoriemi."

A ještě několik slov Michala Kalvacha na závěr :

"Na závěr bych chtěl poděkovat všem lidem v klubu, kteří nám vytváří kvalitní podmínky pro růst našich hráčů.

Svým kolegům trenérům jsem vděčný za skvěle fungující spolupráci. Náš trenérský tým z jedné společné kanceláře odvádí každý den kus poctivé práce, na důležitých věcech se vždy společně shodneme a máme spoustu společných zážitků, na které se nezapomíná."

Stínadla TV