Obrázek článku

Rozhovor s trenérem Ladislavem Jamrichem

Na začátku zimní přípravy jsme položili několik otázek hlavnímu trenérovi B mužstva Sklářů Ladislavu Jamrichovi. Zajímalo nás, jak hodnotí působení rezervy Sklářů v podzimní části České fotbalové ligy, k jakým pohybům v kádru teplické rezervy momentálně dochází a také jak svůj tým společně se svým asistentem a zároveň kapitánem týmu Admirem Ljevakovičem připravuje na jarní část ČFL.

Jak hodnotíte působení Vašeho týmu v podzimní části Fortuna ČFL ?

"Pro mě jako pro trenéra byl tento půlrok první zkušeností s koučováním týmu dospělých a rozhodně nebyl jednoduchý. Od samotného začátku jsme skládali nový tým, ve kterém zůstali pouze čtyři starší hráči ( 1 hráč ročníku 1999 a 3 hráči ročníku 2001 ), kteří již měli zkušenost s dospělým fotbalem a s ČFL. Nově přišlo z dorostu 8 hráčů ročníku narození 2002, které jsem znal z našeho předchozího společného působení v U19. A protože v uplynulé sezóně proběhlo několik společných tréninků B týmu a U19, věděl jsem s jakými hráči budu spolupracovat. Tento tým nově doplnili i dva velezkušení borci – Admir Ljevakovič a Honza Rezek.

Skvělá parta a výborná tréninková morálka v letní přípravě nám dávala před zahájením samotné ČFL naději na povedený vstup do mistrovské soutěže. Bohužel úvod soutěže nám herně a ani výsledkově nevyšel, první tři kola jsme se trápili a těžké to bylo hlavně pro mladé hráče, pro které to byla první zkušenost s dospělým fotbalem. Hlavně oni každou odehranou minutou poznávali, jak je ČFL náročnou soutěží a že přechod mezi dospělé není vůbec jednoduchý a že jim nikdo nedá nic zadarmo. Mladíci se ale k překvapení všech učili velmi rychle a hlavně díky pomoci a skvělým výkonům Ljevy a Rézy jsme od čtvrtého kola začali být pro každého našeho protivníka více než vyrovnaným soupeřem. Kluci plnili přesně to, co jsem od nich chtěl a naši hru jsme založili na bojovnosti a týmovém pojetí. Díky několikazápasové sérii nám do tabulky díky 5 výhrám a 3 remízám naskočilo 18 bodů a to nikdo nečekal.

Mrzí mě až samotný závěr podzimní části, kdy jsme prohráli tři utkání v řadě. V rozhodujících momentech nám chyběla zkušenost a rozvaha Honzy Rezka, který začal pravidelně nastupovat za A tým a také nás brzdila zranění několika stěžejních hráčů ze základní sestavy, které se nepodařilo plnohodnotně nahradit. V utkání na Dukle jsme měli obrovské problémy se skládáním konkurence schopné sestavy a tak nám nakonec pomohli kluci z U18. Následné domácí utkání se Živanicemi a poslední podzimní duel v Zápech byly herně slušné, ale chybělo nám štěstíčko a kvalita v proměňování šancí, přičemž soupeři byli naopak v koncovce maximálně efektivní."

 

Jak hodnotíte současné postavení týmu v tabulce ČFL ?

"Aktuální 12.místo s mankem pouhých 7 bodů na třetí tým tabulky, ale také náskok jen 6 bodů na poslední tým, je důkazem toho, že tento ročník ČFL je vyrovnaný jako nikdy dříve. Jsem přesvědčený o tom, že když během dvouměsíční zimní přípravy kvalitně potrénujeme, otestujeme v přípravných utkáních různé herní varianty a úspěšně vstoupíme do jarní části soutěže, tým má rozhodně na to získat minimálně stejný počet bodů jako na podzim a může vystoupat i o několik příček výše do klidného středu tabulky ČFL a to bych klukům hrozně moc přál."

 

Jaké jsou pohyby v kádru Vašeho týmu na začátku zimní přípravy ?

"Momentálně testujeme do útoku kanonýra Jindru Novotného z Meteoru Praha, do zálohy nadějného ukrajinské fotbalistu Yehora Tsykala a do obrany Radka Kibala z divizního FC Chomutov. Jsou to velmi zajímaví a pracovití hráči s předpoklady pro základní sestavu. Novotného a Kibala jsme měli možnost vyzkoušet již v listopadových přípravných utkáních a mohu říci, že nás svými výkony nadchli a věřím, že takto budou pokračovat i nadále. Také se nám pro jarní část vrací z dlouhodobějšího působení v A týmu Honza Rezek, který s kapitánem Admirem Ljevakovičem patřil k našim nejvýraznějším postavám v podzimní části ČFL."

 

Na které hráče budete během jarní části ČFL spoléhat ?

"Obrovským přínosem pro náš mladý tým je zařazení dvou zkušených hráčů - Admira Ljevakoviče a Honzy Rezka - kteří mají za sebou spoustu zkušeností a více jak 300 zápasů v nejvyšší soutěži. Pro tým je důležité jejich mentální nastavení a to, že jsou osobnostmi se vším všudy, kteří si nejdou jeden jediný zápas jen tak odkopat. Vždy jsou připravení odevzdat maximum pro tým a chtějí vyhrát každý zápas. Svým nasazením, herní kvalitou a přístupem opravdových profesionálů jdou jednoznačně příkladem všem mladším hráčům a věřím, že to tak bude fungovat i v jarní části soutěže.

Věřím také, že svou skvělou formu potvrdí i na jaře náš nejproduktivnější hráč a univerzál Marek Vobecký, který má výborný charakter a do budoucna rozhodně i potenciál pro A-tým.

V defenzivě podávali skvělé výkony stopeři Jakub Hora a Vojta Čítek. Kuba Hora má stejně jako Mára Vobecký předpoklady k uplatnění v A týmu. Vojtu Čítka si do zimní přípravy pozvalo druholigové Ústí nad Labem a dává mu tak šanci posunout se ve své fotbalové kariéře o další stupínek výše.

Nesmím také zapomenout na mladého moldavského záložníka Vicu Bulmagu, který navzdory svému mladému věku patřil v těžkých zápasech v ČFL k našim stěžejním hráčům, pracuje na obrovském prostoru, je silný v útočné fázi, silný v soubojích 1x1 a to jak v defenzivě, tak i v ofenzivě.

Další hráčem je Dominik Procházka, který má obrovské předpoklady pro vrcholový fotbal a je velmi talentovaný. Jeho typickým postem je pravé křídlo, kde dokáže dělat opakovaně sprinty v maximálních rychlostech, je to důrazný a tahový typ fotbalisty."

 

Jak hodnotíte hráče z A týmu, kteří během sezóny za B tým nastupovali ?

"Rád bych ocenil všechny hráče z A týmu, kteří postupně naskakovali do mistrovských utkání v ČFL, protože svojí kvalitou a nasazením byli na hřišti rozhodně znát a byli pro nás přínosem.

Velmi dobře také fungovala spolupráce a komunikace s realizačním týmem A mužstva a to jak s předchozím trenérem Radimem Kučerou, tak s novým hlavním koučem Jirkou Jarošíkem, když oba měli zájem o mladé hráče a zajímali se o přípravu a výkony B-týmu.

Za výsledky, předvedenou hru, tréninkový proces a růst jednotlivých hráčů jsem se zodpovídal Zdenkovi Frťalovi, který má ve své gesci jako šéftrenér mládež včetně B-týmu. Musím mu poděkovat za spolupráci, velmi dobře na mě působil v těžkých chvílích, hlavně v samotném začátku soutěže, kdy pro nás nebyl úplně povedený. Cítil jsem od něj důvěru a dokázal mě vždy zklidnit hlavně svou přítomností na našich domácích utkání, kdy pokaždé dokázal věci správně pojmenovat a každou předanou informací mě obohatil a navedl správným směrem."

 

Jaké máte cíle pro jarní část mistrovské soutěže ?

"Tento tým má fotbalovou kvalitu a určitě i potenciál na úspěšné působení v ČFL, ale zároveň musíme hráčům stále nastavovat mantinely a dělat z nich hladové hráče milující fotbal. Kluci mají v klubu FK Teplice zajištěn odpovídající servis, ale my je musíme naučit, že to není automatický servis a zároveň od nich očekáváme maximální přístup k tréninku, utkání a i k životu – škola a rodina. Věřím, že když fotbalu věnují opravdu vše co v nich je a vloží své přednosti a schopnosti ve prospěch celého týmu, tak mohou být ve žluto-modrém dresu úspěšní.

V jarní části soutěže chceme pokračovat v tom, čemu bezmezně věříme a co jsme začali už na podzim. I nadále se chceme prezentovat kombinačním fotbalem, fotbalovostí, dravostí a vysokým presinkem. Naší prioritou je také postupné odbourávání individuálních chyb hráčů, jejich větší zodpovědnost a postupné získávání dalších potřebných zkušeností. To jsou věci, se kterými tomu půjdeme naproti. Když k tomu přidáme velmi dobrou kondiční připravenost hráčů, podloženou kvalitním tréninkovým procesem a konkurencí hráčů, výsledek by se měl dostavit. A on se také dostaví, o tom jsme v klubu přesvědčeni.

Cíle se tedy ani v jarní části sezóny nemění. Zkvalitnit herní výkon mužstva, pracovat na jednotlivých hráčích, odstraňovat nedostatky a zdokonalovat přednosti. Připravit co nejvíce borců pro náš A tým, kteří budou mít ve své mysli doslova vtisknutou klubovou identitu a budou hrdí na žluto-modré barvy."

 

A ještě několik slov na závěr :

"Závěrem bych chtěl poděkovat svým kolegům z realizačního týmu za skvěle odvedenou práci. Svému trenérskému kolegovi, Admiru Ljevakovičovi, za organizaci a pomoc v tréninkovém procesu a také za skvělé hráčské výkony v ČFL.

Vedoucímu Jardovi Novákovi za pomoc v organizačním zajištění fungování B-týmu, ale také za pomoc po sportovní stránce, kdy se mnou společně sdílel všechna utkání na lavici, žije s týmem a já se s ním mohu poradit o aktuálním dění na hřišti a jeho postřehy jsou pro mě přínosem.

Velmi dobrou práci odvedl kondiční trenér Ondra Chlad, který má v gesci kondiční přípravu dorosteneckých týmů a u B-týmu měl na starosti prioritně silovou přípravu a hráče připravující se pro návrat do tréninkového procesu po zranění.

Děkuji také trenérům Přémovi Lipšovi a Petaru Aleksejevićovi za kvalitní přípravu a individuální přístup k našim brankářům.

Děkuji také naší pracovité a spolehlivé masérce Lence Boroschové, která pohotově řeší zdravotní problémy hráčů přímo na hřišti, ale i během celé sezóny.

Děkuji také fyzioterapeutům, kteří dělají našim hráčům skvělý servis.

Děkuji lékaři MUDr. Pavlu Neckařovi, který se stará o komplexní zdravotní stav hráčů během sezóny a byl přítomen na většině domácích utkání v podzimní části ČFL.

Zvláštní poděkování patří kustodovi obou teplických mužských týmů Jirkovi Semerádovi, který hráčům a realizačnímu týmu zajišťuje během celé sezóny sportovní vybavení.

Děkuji také děvčatům ze zázemí stadionu, které nám každodenně uklízí a perou.

A v neposlední řadě děkuji také vedení klubu za vytvořené podmínky a možnosti sportovní přípravy našeho týmu."

 

Stínadla TV