Obrázek článku

Rozhovor s trenérem Davidem Šourkem

Na začátku zimní přípravy jsme pro Vás vyzpovídali také hlavního trenéra nejmladšího dorostu U16 třicetiletého Davida Šourka, který společně s o dva roky mladším Bohumilem Kudrhaltem trénuje mladé Skláře ročníku narození 2006.

 

David pochází ze severočeského Chomutova, kde také hrával fotbal za tamní mládežnické týmy. Po zahájení studia na ústecké Univerzitě začal David také zároveň svou první trenérskou štaci v FK Ústí nad Labem, která se nakonec protáhla až na 7 let a on trénoval mladé ústecké naděje od přípravek až po dorosty.

Celkem dvakrát absolvoval trenérskou stáž ve fotbalové akademii La Fábrica v tréninkovém centru Valdebedas, která je mládežnickou akademií španělského velkoklubu Real Madrid CF.

Od roku 2019 trénuje v FK Teplice mladší dorostence a v současné době také působí jako učitel a koordinátor mimoškolní činnosti na Střední škole AGC a.s., kde studují členové mládežnické akademie žluto-modrých.

Společně se zkušeným Honzou Rezkem David Šourek uspěl na přijímacích zkouškách pro studium nejvyšší trenérské PROFI licence UEFA PRO, kterou od února 2022 společně začnou studovat.

Davide, jak hodnotíte podzimní část sezóny teplického dorostu U16 v České divizi U17 B ?

"Co se týká výsledků a postavení v tabulce, tak spokojeni být nemůžeme. Patří nám momentálně 3.místo v tabulce a ztrácíme 1 bod na druhou pražskou Duklu a 3 body na vedoucí Slovan Liberec. Zbytečně jsme si sami prohráli 2 zápasy s Motorletem a s Roudnici, a i když bylo v naší moci tyto zápasy vyhrát, nepovedlo se. Ovšem co se týká herního projevu, tam nastalo během podzimu velké zlepšení. Ve většině zápasů jsme se prezentovali vysokým presinkem, držením míče a solidní výstavbou, jen ve 2. poločase s Libercem jsme i částečně vinou kvality soupeře ustoupili z naší hry a jen bránili. Kamenem úrazu byla hlavně absence větší hladovosti a větší chuti vstřelit branku. U některých hráčů se po několika povedených zápasech dostavil pocit uspokojení, že se nic nemůže stát, a že vlastně už dokázali všechno a není potřeba na sobě dále pracovat, protože to už vlastně stačí. Ale musíme jak my trenéři, tak i všichni hráči být na sebe stále více a více nároční, protože jen to je cesta k úspěchu a k prosazení se ligového kádru."

Co máte v plánu v rámci zimní přípravy a na jakých činnostech chcete nejvíce zapracovat ?

"Čeká nás několik přípravných zápasů s kvalitními soupeři a také zápasy v rámci semifinálové skupiny Memoriálu Vlastislava Marečka, kde se pokusíme postoupit do závěrečného finálového turnaje ze skupiny s Opavou, Plzní a Slováckem. Hlavním tématem naší přípravy bude zejména klid na míči a práce bez míče. V tom jsou naše největší slabiny a bez zvládnutí těchto činností nebude možné se pro kluky propracovat do nejvyšších soutěží. Ochota podstoupit náběhy i bez možnosti získat míč, ochota vrátit se s hráčem, který není můj a ochota pomoci spoluhráči. I tyto činnosti budeme neustále drilovat a snažit se je klukům zakódovat do jejich mysli. Dále musíme zapracovat na nabídce bez míče, častokrát se schováváme a čekáme, co druhý vymyslí a místo tvoření lokálních přečíslení jen vlastně sledujeme co se děje. Toto vypínání a nezapojování se je nepřijatelné a nesmí se objevovat v naší hře. Chceme hrát totální fotbal."

Jaké jsou hlavní cíle nejmladšího dorostu U16 pro jarní část České divize U17 B ?

"Dominovat v zápasech ještě více, než tomu bylo doposud. Držet míč na našich kopačkách po většinu času a nedovolovat soupeřům téměř žádné šance. Atakovat soupeře vysoko na jeho polovině a donutit ho k jednoduchým ztrátám a v případě překonání okamžitý návrat do obrany. Chceme útočit v co největším počtu hráčů, ale zároveň v případě nutnosti okamžitě přepínat do obrany každým jednotlivým hráčem. Pokud nám to přinese dobré výsledky budu jedině spokojený, ale zejména nám půjde o tyto principy a jejich výskyt v zápase v co největším množství, nehledě na výsledek."

A ještě několik slov trenéra Davida Šourka na závěr :

"Chtěl bych primárně poděkovat klukům za posun v jejich myšlení a přístupu, postupně se dostáváme na společnou notu a věřím, že mnoho z nich se nakonec fotbalem živit bude.

Dále děkuji asistentovi Bobovi Kudrhaltovi za neúnavný přístup a entuziasmus, který do trénování vkládá.

A na závěr děkuji všem zaměstnancům klubu od paní uklízeček, přes řidiče autobusů až po vedení klubu za veškerou práci a servis, který pro nás dělají. Je jen na nás, toto vše jim postupem času splatit, a to hlavně předváděnou hrou a výchovou co největšího počtu hráčů pro "velký" fotbal ve žluto-modrém dresu."

Stínadla TV