Obrázek článku

Rozhovor s trenérem Davidem Köstlem

V právě probíhající zimní přípravě jsme položili několik otázek také Davidu Köstlovi, hlavnímu trenérovi nejstarších žáků FK Teplice U15. David Köstl společně se svými trenérskými kolegy Jindřichem Hefnerem a Patrikem Gedeonem trénují v aktuální sezóně 2021 / 2022 hráče ročníku narození 2007 v nejvyšší žákovské soutěži - České lize žáků ČLŽ U15.

DAVID KÖSTL - HRÁČ :

David Köstl je odchovancem pražské Sparty. Jako hráč byl urostlým typem libera, dobrým hlavičkářem a jeho přednosti byli zejména v poziční hře. V české lize si zahrál za FK Teplice, ale spíše nastupoval ve 2.lize za SKPP Znojmo, SK Chrudim 1887, SK Spolana Neratovice, FK Baník Most a FC Chomutov. Hráčskou kariéru mu předčasně ukončila vážná zranění obou kolen.

DAVID KÖSTL - TRENÉR :

Sedmačtyřicetiletý David Köstl je držitelem trenérské licence UEFA Profi mládež a v Teplicích je mládežnickým trenérem již řadu let. Nejdříve působil jako šéftrenér přípravek SK Junior Teplice a vedoucí trenér sportovního střediska mládeže FK Teplice. Aktuálně je David šéftrenérem žákovských kategorií FK Teplice a zároveň působí jako trenér v Regionální fotbalové akademii Ústeckého kraje se sídlem v Teplicích. Čtyři jeho svěřenci z teplické patnáctky na podzim roku 2021 oblékli dres reprezentačního výběru U15 – konkrétně Aleš Březina, František Bakrlík, Matěj Matkovič a Matěj Kodeš.

DAVID KÖSTL - FUNKCIONÁŘ :

David Köstl je členem Výkonného výboru a předsedou Komise talentované mládeže a Komise trenérsko metodické Okresního fotbalového svazu v Teplicích.

Davide, jak hodnotíte podzimní část sezóny Vašeho týmu v České lize žáků U15 ?

"Podzimní část sezóny pro nás byla jako jízda na "horské dráze". Začala klidným rozjezdem jako vždy v domácích podmínkách a pak následovalo soustředění v Roudnici nad Labem.

V průběhu přípravy jsme sehráli celkem čtyři přípravná utkání a těšili se na vstup do ligy starších žáků U15, kdy poprvé ve své fotbalové kariéře kluci zažívali boje o body v tom pravém slova smyslu. Soutěž je sestupová a to klukům rozhodně nepřidává na klidu. Vstup do ligy se nám herně celkem vydařil. Poté byla soutěž celorepublikově přerušena a jelo se na vrcholný turnaj Krajských výběrů této věkové kategorie pod názvem Kouba Cup, jehož hlavním posláním je výběr hráčů pro budoucí reprezentace U15. S Jindrou Hefnerem jsme tento výběr tři roky připravovali a od nás z FKT jsme s sebou vzali 10 hráčů doplněných o další z celého kraje. Na turnaji jsme herně obstáli a obsadili 3. místo, Aleš Březina byl vyhlášen nejlepším hráčem a za odměnu naši čtyři výše zmiňovaní hráči obdrželi pozvánku do výběrového kempu ČR U15. Po návratu v rychlém sledu následovala další dvě utkání žákovské ligy, ve kterých jsme byli po všech stránkách lepší než soupeři, ale to jsme netušili, že jsme se ocitli na samém vrcholu naší “horské dráhy”. Pak to byla jízda spíše směrem dolů. V následujících utkáních jsme nebyli herně horším týmem, ale ve fázích kdy se rozhodovalo o konečném výsledku, jsme ty vypjaté okamžiky úplně nezvládli. S týmy z první trojky - Spartou, Slavii a Hradcem - byla kvalita a rozdíl skóre jednoznačně na straně soupeře. V některých utkáních jsme zase naši převahu nedokázali vyjádřit výsledkově a proto jsme se ocitli tam, kde rozhodně být nechceme a hlavně jsme s kolegy - Jindrou Hefnerem a Patrikem Gedeonem - přesvědčeni, že tam ani nepatříme. Že je tomu tak, se kluci přesvědčili v posledním utkání v Plzni, kde předvedli po všech stránkách lepší výkon než soupeř a zaslouženě zvítězili o 3 branky. No a tím nám podzimní jízda na "horské dráze" skončila. Kluci si za podzim prožili tolik kladných i záporných emocí, jejichž prožitek jim může do dalších fotbalových let jen pomoci."

Co všechno máte v plánu v rámci právě probíhající zimní přípravy ?

"Příprava je nachystána a věříme, že větší část se nám podaří i splnit. Na jejím samotném začátku odjely týmy U15 a U14 na týdenní zimní soustředění v rámci programu RFA. Nyní nám do tréninkového procesu zasahuje Covid ( karantény ) a tím je bohužel značně narušen. Věříme, že se situace uklidní a budeme moci absolvovat herní soustředění v Uherském Brodu, během kterého se potkáme a změříme si dovednosti se špičkou moravské žákovské ligy ( Brno, Zlín a Slovácko ) a i nadále budeme pokračovat v nastaveném tréninkovém procesu."

Jaké máte cíle pro jarní část sezóny v České lize starších žáků U15 ?

Rozhodně chceme pokračovat v nastaveném tréninkovém procesu rozvoje hráčů, přenášet ho do utkání a neustupovat z principů hry a chování hráčů proti jakémukoli soupeři. Tým jsme doplnili o nové vytipované hráče, kteří svou kvalitou zvýší konkurenci v týmu, protože ta vždy vede ke zlepšování výkonnosti druhých a věříme, že když kluci budou nadále VĚŘIT SAMI V SEBE A V TÝM ( ne pochybovat ), tak budeme ještě silnějším týmem, ve kterém bude dost zajímavých hráčů pro budoucnost našeho klubu.

Pár slov trenéra Davida Köstla na závěr :

Na závěr bych chtěl popřát všem co máme FKT v srdci, ať se našemu klubu daří naplnit nejbližší cíle, které jsou před námi a celé žlutomodré rodině přeji mnoho štěstí a hlavně pevné zdraví.

Klubu děkujeme za podporu 💛💙⚽️🍀

Stínadla TV