Obrázek článku

Rozhovor s trenérem Davidem Haviarem

David Haviar je v aktuální sezóně hlavním trenérem mladších žáků FK Teplice U13. Společně se svým trenérským kolegou Tomášem Vávrou trénují hráče ročníku narození 2009 v České lize mladších žáků ČLŽ U13 B.

Pětatřicetiletý David Haviar začal s trénováním v roce 2014 v klubu SK Ervěnice - Jirkov, kde vedl kategorii mladších a následně i starších žáků. Od roku 2016 trénoval 4 roky v Chomutově v místním Junioru ročník 2008 a to od kategorie U9 až do kategorie U12. Podle jeho vlastních slov v Chomutově prožil 4 úžasné roky, za které na dálku děkuje a zároveň je klubu vděčný za možnost posunout se dále. Od sezóny 2019/2020 působí jako trenér u krajského výběru Ústeckého kraje a v současné době má na starost krajský výběr kategorie U13. Od léta roku 2020 působí v FK Teplice. Od sezóny 2021/2022 zároveň působí jako trenér v Regionální fotbalové akademii Ústeckého kraje v Teplicích.


"Úvodem bych rád řekl, že v naší kategorii nerozdělujeme a ani tréninkový proces neuzpůsobujeme podle ročního období nebo části sezóny. Stále pracujeme na naší nastavené cestě. Důležitý je pro nás zejména dlouhodobý rozvoj hráčů a to nejen z pohledu fotbalového, ale i osobnostního. Rádi bychom vychovali skvělé hráče, ale především dobré osobnosti."

Davide, jak hodnotíte podzimní část sezóny mladších žáků kategorie U13 ?

"S odstupem času a s ohledem na situaci (Covid-19) ve které se nacházíme, jsme velice spokojeni. K naprosté spokojenosti nám chybělo pestřejší zápasové i turnajové vytížení. V tréninku jsme postrádali možnost jeho obohacení a zpestření. Ale kluci si sami umějí vytvořit úžasný zážitek z každého tréninku. Je to díky jejich chuti a vůli na sobě pracovat. Za to patří poděkování předchozím trenérům přípravkových kategorií, rodičům a hlavně jim samotným. Věříme a hlavně jim přejeme, ať je to provází nepřetržitě."

Co všechno máte v plánu v rámci zimní přípravy U13 ?

"Jak již bylo zmíněno, tak pro nás pojem zimní přípravy nic neznamená. Kluci před sebou mají 6 měsíců před přechodem do kategorie starších žáků a tak si již od začátku roku velké hřiště zkoušejí. Na jaře již budeme kombinovat hru 10+1 a 8+1. V lize mladších žáků nadále 7+1. V březnu máme v plánu tradiční jarní soustředění do Blšan, na které se všichni opět moc těšíme."

Jaké máte cíle pro jarní část sezóny s U13 ?

"S kluky máme před sebou poslední čtvrtinu společného dvouletého působení a jak již bylo vícekrát zmíněno, nadále pokračujeme v naší cestě. Stále bude převládat zaměření na rozvoj hráčů, ale pomalu se budeme snažit, aby individuální herní výkony, co nejvíce zapadaly do skládačky výkonu týmového. Ale hlavně si také chceme společný půlrok pořádně užít. Hlavním cílem je klukům ukázat vše, co fotbal přináší a naučit je fotbal milovat. Vše ostatní se poté učí mnohem snadněji."

"Závěrem bych rád poděkoval Všem lidem, kteří se jakýmkoli způsobem podílí na chodu našeho fotbalového klubu. Speciální poděkování patří celému realizačnímu týmu kategorie mladších žáků U13 a také U12. Rok 2022 je již v plném proudu a proto Všem přeji hlavně pevné zdraví a stále úsměv na tváři."

Stínadla TV