Obrázek článku

Nadační fond podpořil sbírku na bionickou protézu pro Kateřinu

Fanoušci mohou již několik dní při nákupu vstupenek na zápas s Olomoucí či prostřednictvím transparentního účtu Nadačního fondu FK Teplice podporovat Kateřinu, který potřebuje bionickou protézu. "Chtěli bychom moc poděkovat všem našim fanouškům, kteří v minulých dnech již podpořili svými finančními dary v celkové výši více než 10 tisíc korun, nákup bionické protézy Genium X3 pro Katku z Dubí," říká CSR manažer FK Teplice Vilém Kunz. "Správní rada Nadačního fondu FK Teplice schválila dnes další podporu Katky ve výši 40 tisíc korun," doplňuje její předseda Martin Kovařík.

"Cena této speciální voděodolné protézy, kterou tato výborná studentka mořské biologie potřebuje, bohužel přesahuje 1,5 milionu korun. Pevně věříme, že se podaří mezi širokou veřejností v budoucnu vybrat i další finanční prostředky na tento projekt," přeje si CSR manažer FK Teplice Vilém Kunz.

Nadále je možné Kateřině pomáhat prostřednictvím transparentního účtu Nadačního fondu FK Teplice (do poznámky uvádějte "POMOC KATCE“). Číslo účtu je: 293310060/0300.



Celý příběh Katky je zde:


Ahoj! Jmenuji se Káťa a letos jsem své dvacáté narozeniny oslavila neobvyklým způsobem – amputací pravé nohy ve stehně. Byl mi totiž diagnostikován high grade sarkom měkkých tkání, kvůli kterému jsem musela podstoupit nejdříve radioterapii, poté chemoterapii, a nakonec to dospělo až do fáze, kdy byla nutná amputace. Nadále pokračuji v onkologické léčbě, ale mým cílem je vrátit se zpět do normálního života. Proto bych potřebovala speciální voděodolnou protézu, která by mi umožnila plně se věnovat své vášni a tou je moře.
Ve dvanácti jsem nastoupila do česko-německého stipendijního projektu na gymnáziu Friedricha Schillera v Pirně, takže jsem šest let chodila na německý gympl.

Když mi bylo sedmnáct, nahmatala jsem si na svém pravém koleni malou bouli. Od obvodního lékaře, po ortopeda, jsem se dostala až na dětskou onkologii v Motole. Nikdo ale pořádně nevěděl, o jakou diagnózu se vlastně jedná. Absolvovala jsem několik operací pro odstranění boule, ta se ale stále vracela. Onkologové tedy jako další postup zvolili radioterapii, na kterou jsem musela chodit těsně před maturitou. Naštěstí jsem se stihla včas vrátit do školy a úspěšně dokončit střední školu. Tím byla moje boule na koleni pro všechny vyřešená.

Kvůli mé vášni ke zvířatům a moři jsem se rozhodla jít studovat mořskou biologii do Anglie. Naštěstí jsem to stihla ještě před Brexitem, mohla si zažádat o “předběžný status usazené osoby” a tím pádem jsem měla nárok i na studentskou půjčku.

Až na covid-19 znepříjemňující život úplně každému se mi v Anglii dařilo dobře, až do doby, kdy jsem si ve druháku šáhla na pravé kolene a ejhle – boule byla zpět. V tu chvíli mi už ale bylo devatenáct a z dětské onkologie jsem musela na dospělou. Nastalo cestovní šílenství, kdy jsem za peníze ze své stáže místo koupě neoprenu a potapěčského vybavení sponzorovala aerolinky létající Praha-Londýn, abych kromě vyšetření mohla chodit na přednášky.

Nález se stále nedařilo dodiagnostikovat, a tudíž byl postup další léčby nejasný. Rozhodli jsme se tedy obrátit na další pracoviště. Tím jsem se dostala až do Brna, k panu primáři na dětském onkologickém oddělní fakultní nemocnice, kde se podařilo bouli diagnostikovat. Další sklon událostí se dal diametrálně odlišným směrem. Od semimaligního onkologického nálezu nejistého charakteru k high grade sarkomu měkkých tkání, od radioterapie k driákům chemoterapie, od opakovaného vykrajování formiček na mém koleni po vysokou amputaci nohy nad kolenem. Vzhledem k vážnosti situace to ani jinak nešlo, amputace byla jediným řešením.

Takže místo plánovaných zážitku u moře jsem půl roku chodila na rande do nemocnice a shodila kolem osmi kilo (doslova…). Přesto jsem druhý ročník vysoké školy normálně dokončila. Mým hlavním cílem bylo vrátit se zpátky do školy a dál dělat to, co mě baví. A začátek třeťáku byl koncem září, amputace proběhla v půlce července.

Dalším krokem po amputaci bylo naučit se chodit s protézou. Naivně jsem si myslela, že si nasadím protézu a rovnou na ní taky odejdu, chodit přece umím ne? No, tak ne. Jak jsem záhy zjistila, chce to čas… a trpělivost není moje silná stránka. Dalších čtrnáct dní jsem proto strávila ve škole chůze na rehabilitaci v Malvazinách. Nakonec se mi podařilo včas nastoupit do třetího ročníku.

Jsem moc vděčná, že mi bylo zapůjčeno bionické koleno c-leg, protože pojišťovna hradí v prvním roce pouze mechanickou protézu jakožto prvovýbavu. C-leg je mnohem kvalitnější protéza s mikroprocesorem, který se dokáže přizpůsobit chůzi a má mnoho funkcí. Ze strany pojišťovny je to maximum, které můžou schválit. Bohužel, ani c-leg se ale nesmí namočit a neumožňuje mi pohybovat se v takové míře, jak bych si přála.

Ať už je to práce na lodi, brouzdání se v řece, nebo brození bahnem, voda k mému oboru neodmyslitelně patří. Proto bych potřebovala speciální voděodolnou bionickou protézu Genium X3 od Ottobocku, která by mi umožnila vrátit se zpět do mého normálního života. Nejenomže je voděodolná, ale mimo jiné dokáže chodit i do schodů, což by byla veliká výhoda vzhledem k tomu, že k nám domů vedeosmdesát schodů

Tato protéza ale není hrazená pojišťovnou. Proto jsem se rozhodla spojit se s neziskovými nadacemi a najít sponzory, kteří by mi pomohli získat prostředky, abych se mohla plně věnovat mořské biologii, a to i bez nohy.

Stínadla TV