Obrázek článku

Matěj Radosta: Hráč by měl být za každých okolností stoprocentně připravený

Po návratu do Teplic nastoupil do svého čtvrtého jarního utkání. Podle mnohých v něm Matěj Radosta předvedl svůj nejlepší výkon. Na duel s Brnem už ale „Rady“ nemyslí, je před ním, stejně jako před celým žlutomodrým týmem, důležité střetnutí v Pardubicích.

Matěji, ožil jsi, když jsi byl nainstalovaný do základní sestavy?
Tak určitě je to pro každého hráče vzpruha. Každý hráč je rád, když hraje, když cítí důvěru ze strany trenéra. Když se dostane do základní sestavy, tak je to velké plus, namotivuje ho to k ještě větším výkonům, je to pro něj důležitý signál.

Cítíš, že se ti víc otevřely po příchodu kouče Frťaly dveře do sestavy?

Já to takhle nevnímám. Každý trenér přinese do týmu něco nového, ale hráč by měl být za každých okolností stoprocentně připravený do sestavy naskočit. Přístup musí mít pořád stejný.

Pod trenérem Frťalou se změnilo rozestavení, způsob organizace. Jak to vnímáš?

Musím říct, že tenhle systém mi možná vyhovuje víc, než hra na tři obránce. Hrát ze strany obránce či záložníka je pro mě pevnější pozice. Jinak v tom utkání proti Brnu byl ten první poločas trošku nervózní, hektický. Ale myslím, že to postupně hezky gradovalo, na hřišti jsme se semkli a docela dobře naše hra vypadala. Sahali jsme po třech bodech a je škoda, že to nedopadlo.

Jak rychle jste se z toho závěru oklepali?

Tohle je fotbal, ten takové situace přináší. Nikdo z toho nedělal nějaké vyhrocené závěry, rychle jsme se začali soustředit na Pardubice, což bude hodně důležitý zápas. Nikoho už to netrápí, máme čistou hlavu!

Těch důležitých zápasů vás bude čekat víc.

Ano, každý zápas pro nás bude teď důležitý. A každý bod se bude počítat. Chceme jít po krůčkách, brát to, jak to přijde. V každém zápase chceme podat maximální výkon a získat co nejvíc bodů.

Co říkáš na Pardubice?

Mně osobně se jejich herní projev líbí. Mají zajímavé individuality. Ale nepojedeme k nim s tím, že by byly nějak lepší. Jedem tam vyhrát!

Jak bys ten herní styl Východočechů popsal?

Myslím, že se jejich herní projev pod trenérem Kováčem vytvaroval. Je vidět, že chtějí hrát celkem hezký kombinační fotbal. Snaží se hrát ze zajištěné borany, mají individuality, které dokážou přinést do hry něco nadstandardního. Jejich výkony se na jaře zlepšily.

A určitě v jejich prospěch může hrát i faktor nového stadionu.

Ten jim hodně pomůže, prostředí je ve fotbalovém zápase hodně důležité. Fanoušci tam jsou dost blízko hřiště, v každém utkání jsou cítit Každé hostující mužstvo to tam nebude mít jednoduché, i když i to se může vybičovat před plným stadionem.

Jaké je pro fotbalistu nastoupit poprvé na novém stadionu, když na něm nikdy nehrál ani netrénoval?

Asi to bude trošku specifické. Ale prohlédneme si to před zápasem. Určitě to nebude faktor, který by nás měl nějak rozhodit.

Stínadla TV