Obrázek článku

Filip Žák: Půjdeme se se Spartou porvat a uvidíme, jak to dopadne

Zimní posila z Prostějova Filip Žák parádně zapadla do teplické mozaiky. Útočník, který ve druhé lize byl střelecky úspěšný, si vydobyl místo v základní sestavě sklářů. V sobotu byl u gólu Václava Sejka v Liberci, který Severočechům zajistil tři body. A teď už se těší na Spartu.

Čekal jste, že se začnete takhle výrazně prosazovat do základu?
Spíš řeknu, že jsem to takhle nečekal, ale věřil jsem, že kvalitu mám. To se ukazuje, když hraji a trenér mi věří. Jsem rád, že tolik šancí dostávám, jsem kouči za ně vděčný. Přeji si, ať je to takhle dál a sám vím, že musím dělat vše proto, aby moje výkonnost neklesla dolů.

V zimě jste věřil, že přestup do Teplic je správný krok. Teď se vám to potvrzuje…
Jak už jsem v zimě říkal, měl jsem i jiné nabídky. Ale opravdu se potvrzuje, že jsem udělal správný krok. Trenér mi věří, i když nějaké výkony nebyly optimální, tak mě podrží.

Jaká liga je?
Já neměl žádná očekávání, nevěděl jsem, do čeho vstupuji. Cítím se dobře, na hřišti je to vidět. Navíc se to zápas od zápasu zlepšuje, roste mi zdravé sebevědomí.

Cítíte, že v lize už jsou obránci kvalitnější?
Tohle určitě cítím. Je to první liga, ti obránci jsou velmi dobří. Ale je tu spoustu mančaftů, které chtějí hrát fotbal. Ve druhé lize se většinou hraje do plných, prosazuje s těžko. Nám sedí, když s námi soupeři chtějí hrát fotbal, to jsme viděli na Baníku, kde jsme to se Sejkym měli otevřené. Vyhovuje nám to, potřebujeme míč do rychlosti. Horší to je, když někdo zaleze, jde to pak hůř. Ale myslím, že je to tak u devadesáti procent útočníků.

S Václavem Sejkem si na hrotu útoku vyhovíte nejvíc?
Já si nevybírám, s kým jsem v útoku. Hlavní pro mě je, že hraji. Ale jo, se Sejkym nám to funguje, vyhovíme si, jsme na sebe už zvyklí, hraje se nám dobře.

Vy jste říkal, že jste gólový, že ty góly chcete dávat i v první lize. Jak se vám zatím tenhle plán daří?
Ano, pořád mám chuť dávat co nejvíc gólů. Trošku mě mrzí ten neuznaný gól v Plzni, to by byla třešnička. Budu se dál snažit makat, abych góly dával. Myslím, že jsem na dobré cestě.

Potvrdil jste si, že ligu můžete hrát, sebevědomí roste, jak sám tvrdíte.
Já jsem od čísel – dávat góly, mít na ně asistence. To je pro útočníka důležité. Jsem rád, že se to podařilo i v Liberci, kde jsme vyhráli a já měl asistenci u gólu Sejkyho.

Výhra v Liberci vám určitě bodla, před tím jste tři zápasy prohráli. Cítíte úlevu?
Úlevu ano, ale samozřejmě víme, v jaké jsme situaci. Nemůžeme nějak polevit, tabulka je nabitá. Jednou prohrajete a jste zpátky v baráži. My makáme, abychom se zachránili bez baráže.

Teď vás čeká Sparta, bude to pro vás životní zápas?
Určitě jo, máte pravdu. Zatím životní zápas byl v Plzni, tam nám to o gól nevyšlo. Sparta je v Česku největší pojem, všichni se na ni těšíme. Doufám, že přijde hodně fanoušků, chceme urvat nějaký bod.

Sparta je motivace jako hrom, to určitě platí i u vás.
Samozřejmě. Vždycky, když hrajete proti týmu z top trojky, tak je ta motivace o stupínek výš, než je normálně. Chceme něco předvést, dát góly, bodovat.

Na Moravě Sparta asi populární není…
Já když byl malý, tak jsem Spartě fandil. Máme u nás fanouškovskou základnu, hodně lidí Spartě fandí. Teď to jde stranou a budu dělat vše pro to, abych Spartu porazil.

Dostával jste za to, že fandíte Spartě?
Celkem jo, moc oblíbená tu fakt není. Ale já ji bral jako nejlepší a nejúspěšnější klub v Česku. Měl jsem k ní sympatie. (úsměv)

Byl jste i v Brně, tam ji přímo nenávidí, bych řekl.
To je pravda. Ve Zbrojovce jsem hrál v patnácti, ta rivalita byla cítit obrovská. Když jsme hráli proti Spartě, tak to bylo ještě víc než derby proti Baníku nebo Sigmě.

Odborníci říkají, že Sparta je zranitelná vzadu. Tak to zkusíte?
Myslím, že by nám mohlo vyhovovat to, že bude hrát fotbal. Jak už jsem říkal, tohle nám sedí. Určitě se nám proti ní bude hrát líp, než se nám hrálo třeba proti Hradci. Nechci, aby to znělo moc sebevědomě, můžeme se Spartou rupnout, na hřišti to může vypadat jinak… My půjdeme do zápasu s pokorou, chceme se fanouškům předvést.

Takže věříte, že když budete mít svůj den, dá se i vyhrát?
My si věříme v každém utkání. I do zápasu se Spartou půjdeme s tím, že chceme body. Žádná poraženecká nálada, půjdeme se s ní porvat a uvidíme, jak to dopadne.

Stínadla TV