Obrázek článku

Filip Mucha: Jsem moc rád, že se návštěvy zvyšují!

Na jaře chytal jen na Spartě, kde dostal čtyři branky. Při disciplinárním trestu Tomáš Grigara si nasadil rukavice a výrazně pomohl k remíze v Plzni a výhře nad Pardubicemi. Filip Mucha dokonce téměř po roce vychytal čisté konto.

Proti Pardubicím jsi neměl tolik práce, ale to, co jsi musel řešit, bylo pro vývoj zápasu hodně důležité.
Já si vybavuji spíš jen jeden zákrok. Byl to spíš lehčí zápas, na druhou stranu možná jeden z nejdůležitějších, co jsem hrál. Pro nás byly tři body zlaté, bylo to hodně o hlavě, taktická bitva o jednom gólu. Víme, že hra nebyla ideální, ale hlavní je to, že jsme ty body ukopali.

Jak to utkání bylo pro tebe náročné psychicky? Na jaře jsi chytal jen jednou…
Už mám nějaký věk, tak nemůžu být extra nervózní. Cítil jsem, že je ten zápas velmi důležitý, tak jsem se na něj maximálně nachystal. Po roce z toho byla nula, hodně mě potěšila a povzbudila.

Věděl jsi hned poté, co Tomáš Grigar v utkání s Mladou Boleslaví fauloval Kušeje, že půjdeš do branky v dalších duelech?
Já neviděl, co se stalo, jen jsem viděl, že dostal červenou. Už jsme měli vystřídáno, tak jsem se ani nerozcvičoval.

Chytat šel Yasser. Jak se to seběhlo?
Ani nevím, prý se přihlásil trenérovi sám. Je vysoký, má pro to předpoklady. A zvládl to dobře, měl tam i jeden centrovaný míč.

Kdyby jsi měl jít ty do pole, byl bys také odvážný?
Jasně, šel bych! Dopředu, abych toho co nejméně zkazil. (úsměv)

V neděli vás čeká doma Zlín, to budeš opět v brance. Jaký to bude duel? Může být asi hodně ošidný, protože každý čeká proti poslednímu celku výhru, navíc hrajete podruhé za sebou doma.
Zlín hraje o život, přijede bojovat o body. My víme, že si můžeme tím zápasem pomoct, dostat se do klidnějších vod. Bude to ale ještě těžší zápas než proti Pardubicím. Chceme výhru potvrdit další výhrou.

Máš na Zlín nějaké vzpomínky?
Já tam snad do dvou let bydlel, protože tam táta hrál. I jsem tam byl několikrát jako malý trénovat. Na ten zápas se moc těším.

Máš nastudované hráče Zlína?
Máme video od trenéra, Přéma Lipš určitě zase dodá nějaké podklady o tom, jak kdo kope penalty, přímáky. Na Pardubice mi vše připravil.

Nemáš tahák na lahvi s pitím jako Pickford?
To je dobrý zlepšovák, navíc to není zakázané. (úsměv). Ale na Pardubice jsem nic takového neměl, protože jsem věděl, že to bude zahrávat Janošek, byl jsem na něj nachystaný.

Jak je důležitý všechna ta data o exekutorech vědět?
Je to určitá pomoc, na druhou stranu... I když vím, jak to kdo kope, tak to takhle nebude kopat věčně. A i ten hráč se chystá na gólmana. Takže je to hlavně psychologická hra. Ale pomoc to je.

Na tvoje zápasy čas od času jezdí i sestra Karolína, která hraje vrcholově tenis. Bude v neděli v hledišti?
Je to možné. Hraje turnaj v Římě, ale kdyby náhodou vypadla, tak možná přijede.

V hledišti ale určitě budou fanoušci. Poslední dobou zase začínají chodit ve větším počtu, co tomu říkáš?
Za to jsem moc rád, jsou i slyšet. Věřím, že nás přijdou podpořit i na naše poslední dva domácí zápasy. Plánují i výjezd na Baník, to je super, snad jich pojede co nejvíce. Snad po Baníku už budeme moct společně oslavit záchranu ligy.

Stínadla TV