Obrázek článku

Barbora Cankářová: Mým cílem je vychovávat nejen skvělé fotbalistky

Šéftrenérka ženského úseku zhodnotila uplynulou sezónu a prozradila jaké má plány do budoucna.

Po 2 letech proběhla sezóna s minimálním zásahem covidu oproti těm předchozím, jak se jednotlivým týmům dařilo dostat se opět do fotbalového režimu?
Troufám si říct, že se všechny dívky i realizační týmy těšily na sezónu bez covidu a pokud mohu mluvit za všechny, tak jsme si ji užili. Samozřejmě to nebylo jednoduché. Pauza byla dlouhá a některé naše dívky tuto pauzu nepřekonaly a skončily s fotbalem. Nejvíce se to promítlo v kategorii mladších žákyň a přípravek, přestože během covidu se trenéři snažili dělat pro dívky maximum a vymýšlet různé aktivity i na dálku.

Jak jste spokojená s uplynulou sezónou? Máte nějaké podněty ke zlepšení do těch dalších? Jak hodnotíte konečné umístění všech družstev?
Tak úplně spokojená asi nebudu nikdy, vždy je co zlepšovat a na čem pracovat. Ať už je to zlepšení podmínek pro jednotlivé hráčky a realizační týmy nebo pokud se budeme bavit o té sportovní fotbalové stránce, tak to je neustálé posouvání individuálních limitů hráček a trenérů výš. Podnětů pro zlepšení je mnoho, a ještě před novou sezónou si to interně proberu s každým realizačním týmem. Co se týče výsledků, tak pro mě je výsledek v mládežnických družstvech dívek až druhotný a ráda bych, aby takto byli nastaveni i všichni, kdo s našimi dívkami pracují a předávali to dál i mezi rodiče a fanoušky. Na prvním místě je pro mě výkon každé hráčky na hřišti. Přichází zlepšení, zhoršení, stagnace? A co s tím? A samozřejmě týmový herní výkon, přeci jen fotbal je kolektivní sport a toto se snažím předávat všem kategoriím. Holky musí být ochotny na hřišti nechat vše, bojovat za naši žlutomodrou rodinu, a hlavně se fotbalem bavit, výsledky a dobré umístění pak přijde samo. U dospělých žen je to trochu něco jiného. Tam již očekávám i dobré výsledky v rámci jejich soutěže. Náš tým žen má velkou perspektivu do nadcházející sezóny, což holky předvedly v jarní části soutěže a pevně věřím, že si půjdou za co nejlepším umístěním v dalším ročníku.

Práce s mládeží je v mnoha ohledech specifická, přiblížíte nám, co je vaším cílem napříč kategoriemi v úseku žen?
Mým cílem je vychovávat nejen skvělé fotbalistky, které zbožňují tuto hru, ale hlavně jednotlivé dívky formovat i do života mimo fotbal a pomoct jim vyrůst v dobré lidi se srdcem na správném místě.

Letní příprava je ve znamení přesunu dorazových ročníku do vyšší kategorie. Jak jste spokojená s posuny v ženském úseku? Bude potřeba nějakou kategorii v letním přestupovém období doplnit?
My s takovými nenásilnými posuny začínáme již v jarní části sezóny, kdy dorazové ročníky zapojujeme cca 1x za týden do tréninkového procesu s navazující kategorií, aby se dívky postupně aklimatizovaly v novém kolektivu. Pokud mohu mluvit za svoji kategorii WU18, tak spolupráce s trenérkami od WU15 i AŽ byla skvělá. Od Terky Hoffmannové mi přijdou velice dobře připravené dívky ročníku 2007 a na práci s novým týmem se moc těším, a naopak do áčka odcházejí dívky ročníku 2004, kdy většina si již v jarní části sezóny zkusila minimálně jedno utkání za A tým a rozhodně se neztratily. Takto probíhala během sezóny i spolupráce mezi přípravkou a mladšími žákyněmi, které jsme se snažili během celého roku počtově doplnit a opět dívky z přípravky ukázaly, že mohou v utkání pomoct i svým starším spoluhráčkám. Jsem moc ráda, že nám spolupráce napříč kategoriemi funguje a můžeme si takto společně pomoct a posunout se zase dál. Co se týče doplnění jednotlivých kategorií, tak to je neustálá činnost. Fluktuace hráček bude stále, některé budou přicházet a některé budou s fotbalem končit. Samozřejmě našim cílem je, aby u nás bylo co nejvíce hráček, které fotbalem opravdu žijí, mají ho rády a chtějí ho nejlépe hrát i v dospělosti a pokud by to neklaplo z jakýchkoliv důvodů s hraním, tak se zapojily do našemu týmu jinak (trenérky, vedoucí, masérky atd.).

Novinkou od srpna bude kategorie WU9, jak jste spokojena vytvoření nového dívčího týmu?
Během jarního náboru k nám přišlo dost dívek právě do této nejmenší dívčí kategorie a jsem za to velice ráda. Je to opět krok kupředu, kdy budeme moct vychovávat naše dívky již od prvních fotbalových krůčků. Ale samozřejmě nepřijímáme pouze malé dívky, zapojit se do tréninku mohou dívky prakticky jakéhokoliv věku. 

Jaké jsou s ženským úsekem plány do budoucna? Čeho byste chtěla dosáhnout?
Já osobně nemám malé cíle. Prvním z jich je určitě vyšší konkurenceschopnost všech našich kategorií v rámci republikových soutěží. Což nám trochu ztěžuje i fakt, že pokud se u nás v týmu či v regionu objeví šikovné hráčky, tak jsou oslovovány pražskými kluby často již v přípravkovém či žákovském věku. Škoda, že to u nás není systémově nastaveno, jelikož to snižuje kvalitu jednotlivých soutěží a promítá se to nejen na klubové úrovni, ale posléze i na té mezinárodní reprezentační. Dále určitě prohloubení spolupráce s naší regionální fotbalovou akademií, tedy vyšší počet dívek v jednotlivých ročnících na ZŠ Edisonova. V tom vidím obrovský příslib do budoucna, protože to, co dívky dostanou za nadstandartní služby v rámci školy v žádném klubu není možné dosáhnout. Chtěla bych dále v rámci našeho klubu vychovávat co nejvyšší možný počet reprezentantek do regionálních a republikových mládežnických výběrů, protože nosit lvíčka na prsou je opravdu čest a odměna za tvrdou práci, kterou holky odvádí. A mým osobním největším krátkodobým snem a cílem je postup A týmu do 1. ligy žen. Vím, že na to holky mají a věřím jim, že si za tím tuto sezónu půjdou jako nikdo jiný!

Stínadla TV