Obrázek článku

Teplice vstupují do jara a chtějí do prostřední skupiny

Fotbalisté Teplic jdou do jara, které odstartují v sobotu od 14.30 zápasem s Olomoucí, s jasným cílem: „Být devátí a lepší po základní části, protože loni jsme byli desátí. Vidím, že se tým posouvá, věřím mu. Velký posun vidím i v tom, jak je výborná spolupráce mezi trenérem, sportovním ředitelem, vedením klubu. Ti hoši mi říkají opravdu profesionální vysvětlení, které jsem nikdy neobdržel. Jejich komunikace a spolupráce se přenáší i na samotný tým. Proto věřím, že půjdeme nahoru,“ tvrdí předseda představenstva FK Teplice Pavel Šedlbauer.

Sportovní ředitel Štěpán Vachoušek souhlasí. „Kvalitou na to určitě máme, nemáme kádr na jedenácté místo. Rozhodnou první dva tři zápasy. Potřebujeme mít zdravý tým, dobrý rozjezd a trochu štěstí.“

Jak vidí aktuální situaci trenér Stanislav Hejkal? „Nějaké bolístky jsou, ale nic závažného, až na Kodeše, který je po operaci, by tam být nemělo. Udělali jsme dobrý přestup, Lukáše Marečka. Podle toho jsme přizpůsobili styl, chceme hrát více kombinační fotbal. Chceme být více na balonu, vytvářet si víc šancí, dávat víc gólů. Na podzim jsme jen dvakrát dali dvě branky, to je málo. Příprava naznačila, že by to tak mohlo být. Teď to musíme přenést do mistrovských zápasech. Já bych si moc přál, aby tým ten charakter kabiny ukázal i na hřišti.“

Hejkala těší, že je tým více konkurenceschopný, než byl před rokem. „20 lidí může hrát v základní sestavě, už to není jen patnáctka jako dříve. Je pro mě těžké vybírat šestnáctku na Olomouc. Usnadňujeme mi to jen fakt, že Nazarov má 4 žluté karty. Hráči, kteří byli v přípravě, udělali maximum, aby hráli v základní sestavě.“

Pro Skláře bylo pro neúspěšném minulém jaře velmi důležité, aby kádr obměnili. To se podle Hejkala povedlo. „Přeměna týmu probíhala za pochodu. Začlenili jsme do sestavy Mareše, Řezníčka a další. Teď už jsme si vytipovali posily, které jsme opravdu chtěli, vyšel Mareček. Škoda, že nevyšli Tijani nebo Zahustel, o které jsme usilovali, ale poradíme si i tak,“ věří teplický lodivod.

Posílí se teplický kádr do konce přestupového termínu? „Teď konkrétně nic na stole nemáme. V mládeži stopera nemáme. Postově bychom jednoho vysokého stopera potřebovali. Může tam hrát Ljevaković, Mareček, ale toho bych nechtěl teď ze středu hřiště na stopera dávat a střed oslabovat. Čekám na uzdravení Kodeše, toho bychom tam mohli instalovat, pravého beka může hrát i Paradin,“ jmenuje Hejkal možné varianty.

Do budoucna nechtějí jít Teplice cestou náhodných nákupů, sázet chtějí na jistotu. A také na své odchovance. „Těší mě, že je začleňujeme,“ má radost sportovní ředitel Štěpán Vachoušek. „To je velké plus, že máme kde brát. Důležité je, aby odchovanci převyšovali třetí ligu, pak je můžeme dávat na hostování do druhé ligy a začleňovat do áčka. Každý rok chceme vyprodukovat jednoho až dva hráče z mládeže. Asi tomu tak každý rok nebude, ale kdyby to tak bylo obrok, tak by to bylo skvělé. A také dále chceme získávat hráče typu Mareše, Řezníčka.“

Pro žlutomodré byli posilou i Nazarov s Paradinem, kteří jsou na Stínadlech na hostování. „Máme na ně opci, bude záležet hlavně na nich. Nazarov? S ním to jsou bakalářské příběhy. Zdraví má chatrnější, navíc nezachytil způsob hraní v české lize. Má 4 žluté karty na malou minutáž. On říká, že takhle hrál v Krasnodaru, ale tady hrát takhle nemůže. Mluvíme s ním. Dokážu si představit, že by tu zůstal. Paradina jsem hodil do vody při utkání se Slavií. Pak se zlepšoval a ukázal nám, že naší ligu může hrát. Navíc je dobrý i do kabiny, pracuje dobře,“ chválí Hejkal.

Další změny? O Marečkovi řeč již byla. Z Frýdku – Místku přišel Matěj Hýbl. „Během jara bude nastupovat za B mužstvo a budeme pracovat na jeho zapracování do áčka, protože má velmi silnou levou nohu a dřímá v něm potenciál,” říká Hejkal na adresu nové teplické tváře. “Hasil bude hostovat v Sokolově celé jaro bez opce, Hošek v Opavě, u něj opce je,” doplňuje Vachoušek.

Na co se na jaře těší Stanislav Hejkal? “Věřím, že bude víc příjemnějších chvilek, než horších. Že budeme doma vyhrávat. Snad se naše práce v přípravném období projeví v mistrácích.“ A na co se těší Štěpán Vachoušek? „Že budeme dávat víc gólů, že vyhrajeme víc zápasů, že se posuneme tabulkou nahoru.“

Žlutomodré ale trápí stav hrací plochy hlavního stadionu. „Hřiště je velmi špatné. Na Kypru bylo propískované, kvalitní. Přihrávka tam byla jiná. I v Blšanech, kde jsme se připravovali, byla jiná. I na Mexiku je jiná. U nás na hlavním hřišti se boříme po kotníky v bahnu, jsou tam drny. Nechci se ale na to vymlouvat, je to pro každé stejné. Jsem přesvědčený, že máme hráče, kteří i na oraništi budou hrát technický fotbal,“ nepřipouští Hejkal komplikace. „Musí se tam dát větší bojovnost a nasazení,“ velí Vachoušek.

V létě se pak travnatá plocha Stínadel vymění. „Bude to obnášet nejen sejmutí vrchní části jako před čtyřmi roky. Udělali jsme sondu, protože jsme měli strach, že je ucpaná drenáž. Není. Je tam ale substrát vyšší, než má být, hůře propouští vodu. Ani jsme se nedostali do pískové části. Finalizujeme nabídky. Po skončení sezony se položí nový koberec. Nebudeme sázet, protože prostor v létě je malý. Sice je to dražší varianta, ale není jiná cesta. Po finále McDonald´s Cupu začneme, bude to trvat tak tři týdny. Můžu říct, že trávník je priorita našich investic pro tuto sezonu. V řádu miliónů,“ nastínil ředitel FK Teplice Petr Hynek.

Velkým zimním tématem bylo také přeřazení Michala Jeřábka do B mužstva. "Řekl jsem, že ho využiji, když bude mít výkonnost. On byl ale celý konec podzimu zraněný. Dal jsem mu šanci v zápase s Baníkem Ostrava, který se mu nepovedl. Pak byl opět zraněný a nebyl nám k dispozici," vrací se k závěru podzimu teplický kouč Hejkal a doplňuje: "Po Ostravě jsem mu ještě říkal, že jedeme do Boleslavi, kde je Komličenko a Mešanović a potřeboval bych ho nasadit. On mi ale řekl, že nemůže hrát, tak jsem postavil Knapíka. Pak jsme hráli doma se Zlínem, zase nemohl hrát, tak opět dostal šanci Knapík. Ten hrál dobře a navíc dal gól. Pak přišel Michal, že proti Plzni by chtěl hrát, ale já mu řekl, ať se nezlobí, protože Knapík zahrál dobře a zaslouží si místo v sestavě. Výsledek byl, že se podle mého Michal urazil." Svůj pohled přidává i sportovní ředitel Štěpán Vachoušek: "Nedokážu si představit, že ten hráč se po tom všem, co se kolem něj dělo a děje, vrátí do kabiny áčka. Tam by ho už brali jinak."

Právní zástupce Michala Jeřábka navíc doručil na klub ve středu výpověď z dosud platné smlouvy. "Výpověď z profesionální smlouvy přišla ve středu, my se ohradili a vyzýváme ho, aby dál působil v FK Teplice. Má veškeré podmínky, aby tu mohl trénovat, má přístup do regenerace, k fyzioterapeutům i lékařům. Výplata mu chodí v plné výši. Nyní je na FAČRu, jestli mu smlouvu zruší, nebo ne. Pokud by se tak stalo, tak to může jít dál i přes soud," říká ředitel Hynek. "Přeřazení do B mužstva přeci není z naší strany žádný trest, jak se někde v médiích píše. Je to vyústění situace, hráč si nemůže říct, že tu musí hrát do posledního dne smlouvy a pak řekne kluci ahoj, já jdu pryč. Trenér tu musí budovat nový tým, zapracovávat nové hráče," doplňuje Šedlbauer.

Stínadla TV