Obrázek článku

V neděli jedeme na Slavii

Druhou polovinu základní části zahájí Teplice v neděli v pražském Edenu, kde je od 17 hodin čeká střetnutí s rozjetou pražskou Slavií. Ta v úterý remizovala 0:0 na stadionu Camp Nou se slavnou Barcelonou, pro „Skláře“ proto bude souboj s tuzemským gigantem velmi prestižní.

Tepličtí chtějí po předchozí domácí porážce 1:3 od Českých Budějovic napravit dojem. V tabulce klesli na jedenáctou příčku, spodek tabulky se nebezpečně přiblížil. „Musíme se určitě rehabilitovat! Tímto bych se chtěl divákům jako trenér omluvit za výkon, který jsme předvedli. Nebyl hodný Teplic,“ tvrdí trenér Stanislav Hejkal. Na pozápasové tiskové konferenci tvrdě kritizoval hru svých svěřenců, vinu ale nehází na ně. „V první řadě jsem pod neúspěchem podepsaný já. Já určuji taktiku, rozestavení, hráče. Bylo by zbabělé říkat, že za to můžou jen hráči. Já si za hráči i systémem stojím, hráčům dál věřím.“

Napravit dojem chce celá žlutomodrá kabina. „Teď je ta nálada horší, opravdu není po Budějkách dobrá, ale povzbuzujeme se navzájem a jsme odhodlaní se z toho oklepat,“ přibližuje Alois Hyčka. „Na Slavii tam musí být srdíčko, bojovnost. Nebude to pochopitelně nic jednoduchého, musíme v Edenu jezdit na maximum.“

Podle Hyčky bude důležitým faktorem dobrý pohyb na hřišti. Ostatně to ukázal i zápas Slavie proti španělskému gigantovi. „Bez pohybu to nejde. To pak můžete být náramní fotbalisti, ale když nemáte pohyb a bojovnost, tak je to k ničemu,“ myslí si.

Jaká Slavia v současné době podle Hejkala je? Změnila se nějak oproti prvnímu vzájemnému duelu, který Severočeši sehráli s Pražany v červenci (1:5)? „Tenkrát proti nám nastoupil van Buren. Od té doby vlastně přišel jen Stanciu, který se kooperoval do sestavy. Neřekl bych, že se nějak změnila. Má velmi pohyblivé strany Coufala s Bořilem. Měla problémy na stoperu, ale Takács proti Ostravě na tomto postu zahrál dobrý zápas. Má velmi rychlé hráče na pozici křídel, Masoupusta, Olayinku, dále kreativního Součka, Hušbauera. Hráči rotují uprostřed, mění si pozice. Na mysli mám hlavně Stanciua. Koho bych chtěl vyzdvihnout, to je Ševčík, je to skrytá síla Slavie. Naběhá spousty kilometrů v rychlosti, rozumí si s balonem, je kreativní, nápaditý. Je to velmi nebezpečný hráč,“ líčí Hejkal.

Hyčkovi se líbí krajní hráči „sešívaných“. „Coufal s Bořilem jsou neúnavní, jezdí nahoru a dolů. Pohybově jsou mi nejblíž. Jinak u Slavie co post, to osobnost. Každý hráč má nějakou úlohu, všichni jsou pro hru Slavie hrozně důležití, pro soupeře je každý obrovsky nepříjemný. Je to o celém týmu, nelze jednoho vyzdvihnout.“

Žlutomodří v týdnu trénují tříobráncový i čtyřobráncový systém. Právě defenziva totiž v posledních dvou ligových duelech nebyla výkladní skříní, jako tomu bylo v září a říjnu. „Nefungovaly nám nějaké věci, ale nechci se do jejich rozboru hlouběji pouštět, abychom nenapovídali soupeřům. Mám vizi, že ve čtyřobráncovém systému musím mít rychlého stopera na pravou stranu. Pomáhám si tím, co mám, proto hrajeme tříobráncový systém. Fungoval, ale teď přestal. Chtěl bych mít dva systémy, jak už jsem říkal při mém nástupu, abych je během zápasu mohl měnit, aniž bych střídal. Zapracujeme teď na obou velmi tvrdě, abychom během zápasů mohli reagovat. Důležité bude, jestli se nám podaří vyprázdnit marodku, jestli bude k dispozici Jeřábek, pro tuto věc velmi důležitý hráč. Už trénuje, spolu s ním i Nazarov. Ale s teplotou netrénuje Kučera a v Praze nebude moct hrát vykartovaný Řezníček,“ informuje Stanislav Hejkal.

Na Slavii čeká Teplice bouřlivé prostředí. Vyhlášená je hlavně tribuna Sever, kde je kotel „sešívaných“. „Ten kotel Slavie na severní tribuně je hrozně nepříjemný, ta tribuna je obrovská. Diváci domácí ženou. Když se tam dostanete pod tlak, tak se z toho velmi špatně dostává. Odtamtud co nejrychleji pryč!“ velí Hyčka.

Zápas SK Slavia Praha – FK Slavia se bude hrát v neděli 10. listopadu od 17 hodin v pražském Edenu.

Stínadla TV