Obrázek článku

Stanislav Hejkal: Slavia má velmi dobře poskládané mužstvo

Trenér FK Teplice Stanislav Hejkal pozorně sledoval úterní vystoupení „sešívaných“ v Lize mistrů. Na Barceloně uhráli skvělou remízu 0:0. Co kouč „Sklářů“ vypozoroval? A co prozradil o rozpoložení jeho mužstva před nedělním střetnutím v Edenu?

Úterní zápas Slavie v Lize mistrů ukázal, že vás čeká pořádná dřina v neděli.
Slavie je rozjetá, bude to velmi těžké utkání. Myslím si, že tyto zápasy jsou ale o nás, jak my k tomu přistoupíme. Slavia má velmi kvalitní mužstvo, může si dovolit rotaci hráčů.

Jak velkou rotaci očekáváte?
Můžou se objevit hráči, kteří nehráli na Barceloně od začátku – Tecl, Hušbauer, může se tam objevit van Buren.

A jaká rotace bude v týmu Teplic?
Na tiskové konferenci po zápase s Českými Budějovicemi jsem říkal, že bych chtěl dát prostor mladým hráčům. To stále chci, ale ti hráči musí mít kvalitu. Neznamená, že když je někdo mladý, tak je kvalitní. Máme tu Radosty, Knapíky, těm bych šanci chtěl dát a dám, otázka je, kdy to bude. Druhá věc je, že musíme dát dohromady bolístky z minulého zápasu. Střídat chtěl Shejbal, Vondrášek, Kučera má teplotu a netrénuje.

Berete zápas i jako možnost k rehabilitaci po předchozím nevyvedeném duelu?
Musíme se určitě rehabilitovat! Tímto bych se chtěl divákům jako trenér omluvit za výkon, který jsme předvedli. Nebyl hodný Teplic. Musíme si najít příčinu. Hráli jsme dobře systémově? To je otázka na mě. I to, jestli jsem postavil správné hráče, jestli jsem měl reagovat dřív na vývoj utkání změnou na čtyři obránce. Zpětně si to analyzuji, možná ano, možná by to přineslo kýžený úspěch. Ale myslím, že se zápas od začátku řítil kam, kam jsme nechtěli, aby se řítil. V první řadě jsem ale pod neúspěchem podepsaný já. Já určuji taktiku, rozestavení, hráče. Bylo by zbabělé říkat, že za to můžou jen hráči. Já si za hráči i systémem stojím, hráčům dál věřím.

Zápas s Českými Budějovicemi i některé z předchozích však ukázaly na nedostatky a zranitelnost systému se třemi stopery. Co s tím?
Nefungovaly nám nějaké věci, ale nechci se do jejich rozboru hlouběji pouštět, abychom nenapovídali soupeřům. Mám vizi, že ve čtyřobráncovém systému musím mít rychlého stopera na pravou stranu. Pomáhám si tím, co mám, proto hrajeme tříobráncový systém. Fungoval, ale teď přestal. Chtěl bych mít dva systémy, jak už jsem říkal při mém nástupu, abych je během zápasu mohl měnit, aniž bych střídal. Zapracujeme teď na obou velmi tvrdě, abychom během zápasů mohli reagovat. Důležité bude, jestli se nám podaří vyprázdnit marodku, jestli bude k dispozici Jeřábek, pro tuto věc velmi důležitý hráč. Už trénuje, spolu s ním i Nazarov. Ale s teplotou netrénuje Kučera a v Praze nebude moct hrát vykartovaný Řezníček.

Na Slavii může být pro vás důležité to, nakolik se soupeřem budete zvládat fyzicky. Zápas Slavie na Barceloně ukázal, nebo spíš potvrdil, že je na tom opravdu dobře.
Slavia měla velký pohyb, spousty naběhaných kilometrů ve velké rychlosti. Měla obranu vytaženou na 40 metrů. Bylo to dost na riziko. Nejsem si jistý, že tento styl bude praktikovat proti nám. Spíš nám můžou být vzorcem její zápasy proti Příbrami a Baníku. Tato mužstva hrála proti Slavii velmi dobře, ale Slavia Praha má velkou kvalitu. Příbrami dala tři, Ostravě čtyři góly. Z těchto zápasů ale pro nás bude důležitý materiál, který můžeme použít v přípravě na neděli.

Nakolik se Slavia změnila od prvního utkání, které jste s ní sehráli?
Tenkrát proti nám nastoupil van Buren. Od té doby vlastně přišel jen Stanciu, který se kooperoval do sestavy. Neřekl bych, že se nějak změnila. Má velmi pohyblivé strany Coufala s Bořilem. Měla problémy na stoperu, ale Takács proti Ostravě na tomto postu zahrál dobrý zápas. Má velmi rychlé hráče na pozici křídel, Masoupusta, Olayinku, dále kreativního Součka, Hušbauera. Hráči rotují uprostřed, mění si pozice. Na mysli mám hlavně Stanciua. Koho bych chtěl vyzdvihnout, to je Ševčík, je to skrytá síla Slavie. Naběhá spousty kilometrů v rychlosti, rozumí si s balonem, je kreativní, nápaditý. Je to velmi nebezpečný hráč.

Co se však změnilo, to je sebevědomí Slavie.
Samozřejmě. Sehrála spoustu těžkých utkání – s Interem, Dortmundem, Barcelonou, v lize zvládá s bravurou náročné zápasy, viz. duel v Plzni. Že to nevyšlo v poháru, to se stane, jednou to přijít muselo. Dostala facku, oklepala se a jede dál. Má velmi dobře vedené mužstvo, je velmi dobře poskládané.

Stínadla TV