Obrázek článku

Tomáš Vondrášek: Zkusíme se odpíchnout ode dna už s Plzní

​Tomáš Vondrášek, bek FK Teplice, zatím zasáhl do všech zápasů nového ročníku FORTUNA:LIGY. Připravený je i do nedělního souboje s Plzní, v němž budou chtít Severočeši zopakovat jarní výhru nad celkem ze západočeské metropole.

Pohled na tabulku není po čtyřech odehraných zápasech pěkný, to vám určitě po psychické stránce v současné době nepřidává, že?
Je pravda, že jsme dole, ale máme o zápas méně. Hned se to může otočit. Nebudeme panikařit. Věřím, že máme kvalitu na to, abychom se dotáhli tam, kde chceme být. Zkusíme s tam odpíchnout už v neděli s Plzní.

Čeká vás náročný dvojzápas – doma Plzeň, venku Olomouc. Oba celky mají své kvality, ale i své problémy. Vy na tom nejste jinak. Co tedy lze očekávat?
Budou to obrovsky těžké zápasy. Každý zápas v lize je hrozně vyrovnaný, lehkého soupeře není. Sice nás teď čeká Plzeň, silný tým, ale my hrajeme doma. Chceme být doma nepříjemní s každým. Pak jedeme do Olomouce, kdy to bude znovu těžké. Musíme se na to dobře připravit.

Fanoušci ty řeči o vyrovnanosti a těžkých soupeřích možná vnímají už jako fráze, ale v lize je vidět, že je to skutečně tak, mnohdy rozhodují detaily. To musí být na psychiku hodně náročné
Je to tak. Podívejte se na Plzeň a její výsledky, na Slovácko, které obralo venku Spartu a Plzeň, ale dokáže zaváhat s papírově slabšími. Ta liga je zkrátka nevyzpytatelná. Jak už jsem řekl, nebudeme panikařit. Víme, že jsme ve Zlíně neodehráli dobrý zápas, i když jsme měli plno šancí. To je pozitivní, z toho si musíme něco vzít. Jen je musíme proměnit, když se zápas začíná lámat. Bohužel jsme ve Zlíně opět dostali gól v posledních minutách, tak jako se to stalo před rokem. Musíme být koncentrovaní do posledního písknutí sudího. Pak nás takové prohry obrovsky srážejí.

O výkonnosti mužstva vypovídá spousta ukazatelů, třeba střely na branku, vyhrané souboje… Vy střel a šancí, jak už zaznělo, nemáte málo. To je to pozitivní, o čem jsi mluvil. Od toho se dá odpíchnout?
Vnímáme to, i když na ty statistiky v kabině až tak nehledíme. Šance jsou… My ve Zlíně už odehráli lepší zápasy, ale šancí jsme v nich tolik jako teď neměli. Teď se herně tolik nedařilo, ale šance byly. Jak říkal Pavel Zavadil z Opavy – radši budu hrát horší fotbal a sbírat body, než naopak. Je to také taková otřepaná fráze, ale je to tak. Musíme teď hrát obezřetně, snažit se každou chybu soupeře trestat. Proti Plzni těch šancí moc nebude, ale my se musíme pokusit hned tu první, nebo tu následující využít.

Co říkáš na rozpoložení Plzně?
Sleduji ji. Co si ale budeme povídat, pořád má zkušený tým, i když jí pár těch zkušenějších hráčů odešlo. Pořád je to Plzeň, která umí zvládat těžké zápasy. Věřím jí v poháru, přeji jí postup. Doufám, že jí ale pak doma sekneme, jako se nám to povedlo v minulé sezoně. Věřím, že je v našich silách to zopakovat. Moc to potřebujeme!

Stínadla TV