Obrázek článku

Richter dovedl tým k výhře v prvním zápase kvalifikace

Vítězný vstup do první fáze kvalifikace o postup na mistrovství Evropy slaví reprezentační výběr do 17 let. Tým trenérů Václava Černého a Petra Janouška porazil Rumunsko 2:1 a v Andoře se těší z premiérového úspěchu. Jako kapitán vedl tým teplický obránce Marek Richter.

Češi tak dnes udělali velký krok k průniku do další fáze, do níž se podívají dva nejlepší týmy ze čtyřčlenné skupiny a šanci si uchová také pět nejlepších celků ze třetích míst.


„Velmi těžký zápas, ale kluci si šli za svým a nakonec se dočkali zasloužené odměny. Takový začátek jsme si představovali. Všechno máme ve svých rukou, což byl náš cíl. Teď to jenom potvrdit v dalších dvou zápasech,“ přál si trenér Černý.

Vyrovnaný zápas České republiky a Rumunska byl dlouho na vážkách, ve prospěch vítězů jej naklonily zdařilé individuální akce. V 11. minutě nejprve skóre otevřel Plachý, když se po samostatném průniku báječně trefil do šibenice z 25 metrů. „Krásný fotbalový moment,“ těšil se Černý. Rumunsko sice do poločasu odpovědělo vyrovnávací trefou, ale devět minut po poločase se blýskl záložník Sadílek zdařilým trestným kopem.

„Byla to další hezká věc. Druhý gól nám hodně pomohl, přece jenom jsme dnes neměli úplnou lehkost a pohodu. Ve druhém poločase nás podržel i brankář Jedlička,“ řekl Černý, jehož tým tak Rumunsku oplatil nedávnou porážku ze vzájemného utkání.

Další zkouška čeká národní tým v sobotu proti domácímu outsiderovi z Andorry, v úterý se střetne s Dánskem, které dnes porazilo Andorru 3:1.

Česká Republika "17" - Rumunsko "17" 2:1 (1:1)
Góly:
11. Plachý, 49. Sadílek - 27. Mihalcea.
Sestava ČR: Jedlička - Köstl, Chaluš, Richter, Plachý - Král, Žežulka - Breda (80. Turyna), Sadílek (78. Lingr), Rezek (65. Freit) - Miker. Trenér: Černý.

Stínadla TV