Obrázek článku

Marek Richter: Kapitánská páska je čest i odpovědnost

Teplický stoper Marek Richter vedl českou sedmnáctku jako kapitán v první fázi kvalifikace od mistrovství Evropy sedmnáctiletých v příštím roce. Čeští mladíci zvládli úvodní boje na výbornou a bez ztráty jediného bodu postupili do další fáze kvalifikace. Nadějný obránce se o této zkušenosti rozpovídal v následujícím rozhovoru.

V uplynulém týdnu jste na výbornou zvládli první fázi kvalifikace o EURO sedmnáctiletých, jaký je to pocit?"Šli jsme do této fáze kvalifikace s jasným cílem, chtěli jsme postoupit, což se se povedlo. Ještě bez ztráty bodů. Máme radost a dobrý pocit."


Jak moc to bylo náročné, protože utkání končily těsnými výsledky?"Bylo to velmi náročné, narazili jsme na kvalitní soupeře. Hodně byly však výsledky ovlivněné neproměňováním našich šancí."

Ty tým vedeš jako kapitán, jak se cítíš v reprezentačním dresu a navíc s kapitánskou páskou na rukávu?"Je to krásný pocit, jsem vždy rád, když se objevím v nominaci národního týmu. Je to pro mě obrovská čest nastupovat v národním týmu jako kapitán a moc si to užívám. Na druhou stranu však cítím velkou odpovědnost vůči týmu."

V dorostenecké lize nastupuješ proti o dva roky starším hráčům, pomáhá ti to na mezinárodní scéně?"Každý start v dorostenecké lize mi dává zkušenosti do dospělého fotbalu i na mezinárodní scénu."

Dá se nějak porovnat dorostenecká liga U19 a kvalifikace o ME U17?"Kvalifikace se nedá srovnat jen tak s něčím. Myslím, že to je vrchol, na který jsme se celý rok připravovali."

Co ti tyhle zápasy ukazují, na čem je potřeba zapracovat?"Tyhle zápasy mi dávají obrovské zkušenosti a ukazují, že je stále na čem pracovat, jak po taktické, tak fyzické, ale i technické stránce."

Už víte kdo vás čeká v další fázi kvalifikace?"Soupeře zatím neznáme, ale ať narazíme na kohokoliv, tak se budeme chtít o postup poprat!"

Česká sedmnáctka se na EURO naposledy probojovala s ročníkem 1993, kde zářili Marek Krátký a Tomáš Česlák, je pro vás motivací, že můžete být týmem, kterému se to povedlo po dlouhé době?"Motivaci máme obrovskou, je to přesně tak, jak říkáš, můžeme být po dlouhé době ročníkem, který má šanci se na závěrečný turnaj probojovat, takže uděláme vše pro to, abychom uspěli!"

Stínadla TV