Obrázek článku

David Vaněček: Nesmíme to s euforií přehánět

​Dal v generálce proti Českým Budějovicím gól, vůbec první v zimní přípravě. David Vaněček si tak posílil před ligou sebevědomí. „Doufám, že mi to tam bude padat, ještě víc než doposud,“ přeje si.

Generálka s Českými Budějovicemi se vám povedla!
Povedla, ale nesmíme usnout na vavřínech. Lepší by bylo, kdyby to dopadlo jako loni, kdy jsme v generálce prohráli 0:1 s Varnsdorfem, a pak v lize porazili 2:0 Příbram. Ten zápas s Brnem pro nás bude strašně důležitý, generálka není podstatná. Každopádně jsme rádi, že jsme ji zvládli. Už v kabině jsme si ale říkali s kluky, že tohle vítězství může mít dvě strany mince.

Herně to ale bylo dobré, dali jste spoustu gólů. Na sebevědomí určitě hodně dobrý výsledek.
To jo, ale nesmíme to s euforií přehánět. Brno bude úplně jiný soupeř než České Budějovice. Kvalitativně bude úplně někde jinde.

I vy jste se trefil, to jste asi potřeboval…

Dal jsem svůj první gól v přípravě, měl jsem i další šance. Doufám, že to nebude jako na podzim, kdy jsem na branku potřeboval spoustu šancí. Chtěl bych, aby mi to tam zase padalo, ještě víc než doposud.

Jakou jste měl zimní přípravu?

Žádný fotbalista ji nemá rád. Ale jsem rád, že je teď trend připravovat se v zimě s míčem. Dřív jsme jen běhali, teď už to takové není, v podstatě se vše dělá na hřišti s balónem, i když pár kondičních tréninků tam bylo. Moc už se těším na start jara. Pro mě bylo výborné, že jsem zimní přípravu absolvoval snad po třech letech, ve kterých jsem měl různé zdravotní lapálie, celou, neměl jsem ani žádnou angínu, nic.

Mužstvo mělo v přípravě solidní výsledky. Jaký z něj máte pocit?

Ano, ale příprava se nemůže takhle moc řešit, každý tým nasazuje jiné hráče, někdo prostřídá po poločase, někdo pak déle v průběhu hry. Ty výsledky jsou strašně neobjektivní. Jako ukáže, jak na tom jsme. Já myslím, že dobře, ale nejdůležitější budou body. Musíme to odjezdit, bojovat. Každý ví, že začátky po zimě nebývají příliš o fotbale.

S vámi se počítá jako s útočníkem číslo jedna.

Nepřeceňoval bych to. Víte, jak to ve fotbale je, nahoru – dolů. V létě jsem začínal jako trojka, pak jsem najednou pravidelně hrál. Teď to může být obráceně. Musím dělat vše proto, abych se udržel, dával góly, abych přesvědčil trenéra, že jsem správná volba. 

Stínadla TV