Obrázek článku

​Jakub Hora: Musíme vyhrávat a získávat body

Sobotní zápas s Brnem se kvapem blíží, v základní sestavě by ani tentokrát neměl chybět univerzální fotbalista Jakub Hora, který v právě probíhající sezoně naskočil do dvaceti zápasů.

Jaká byla reprezentační přestávka? Po výhře v Ostravě jste si mohli užívat relativního klidu, psychicky jste se dostali o něco výše, než jste před tím byli.
"Psychicky to bylo dobrý. Trošku jsme potrénovali, dvakrát třikrát tam byl dvoufázový trénink. Ostrava nás nakopnula, dostali jsme se z toho nejhoršího a mohli se připravovat na Brno."

Co udělat pro to, aby pohoda nebyla zase až moc velká a nepřišel pád?
"Trenér si tohle hlídá. I my víme, že to v Ostravě nebylo po herní stránce úplně dobré. Po Liberci se dělo pár věcí, které už nikdo nechce zažít. Proto se musíme krotit, i když sranda být musí."

Zmínil jsi události, které se uvnitř klubu a týmu děly po porážce 0:3 od Liberce. Bylo to psychicky náročné?

"Po té psychické stránce to nebylo nic moc. Zaplaťpánbůh, že jsme pak dali na Bohemce gól a vybojovali bod. Povzbudil nás."

Teď vás tedy čeká Brno, kde jste na podzim 4:0 vyhráli.
"Nás ale čeká úplně jiný zápas. Bude to něco podobného, jako bylo před rokem tady u nás, kdy jsme prohráli 0:1; Zbrojovka zase zaleze, my budeme muset hrát do plných, což se nám nedaří, takže to bude zase hlavně o bojovnosti."


Na tom terénu, který vás čeká, to asi jinak ani nepůjde.
S Libercem máme asi nejhorší hřiště v lize. Ale my na tom trénujeme a víme, jak se balon chová. Moc kombinačně na tom hrát nejde, ale pro Brno to bude stejné. Vůbec se na terén vymlouvat nemůžeme. Musíme urvat tři body!"

Bojovnost vás v posledních zápasech opravdu zdobí. Je to velká změna oproti podzimu, kdy jste se snažili hrát pohledný fotbal, že?
"My už museli začít sbírat body. Bylo vidět, že se nám je nedařilo získávat díky hře, kterou jsme předváděli. Ale například ve druhém poločase zápasu s Mladou Boleslaví jsme k bojovnosti přidali i pěkné kombinace, byly tam šance. Gól jsme ale bohužel nedali."

Jak se ty coby cestovatel sestavou osobně cítíš?
"Zrovna jsem měl pohovor s trenérem a už to tak vypadá, že se na pravém beku usadím. V prvních čtyřech kolech toho bylo moc, hrál jsem všechny posty. Je to těžké, člověk si na každou pozici zvyká úplně jinak, pokaždé hraje s někým jiným. Ale jsem rád, že hraju a můžu pomoct."

Možná, že právě na tom, jak cestujete sestavu, je znát, že tahle sezona je pro Teplice jakýmsi rokem nula, rokem hledání?
"Ano, sedáme si. V zimě bylo hodně změn, hodně se toho stalo. Jsou tu noví hráči, kteří do sestavy zapadávají. Hlavně tu je ale hodně zkušených kluků na to, abychom nehráli jen o záchranu."

Čeká vás teď nejdůležitější fáze sezony?
"Asi jo, hrajeme se soupeři, kteří jsou našimi sousedy v tabulce. Získat s nimi šest bodů by bylo úplně super, ale tyhle mančafty si říkají to samé, co si říkáme my. Také chtějí bodovat. Máme osm kol do konce, musíme vyhrávat a získávat body, abychom šli tabulkou nahoru a nemuseli se koukat jen pod sebe."

Stínadla TV