Obrázek článku

Tomáš Vondrášek: Máme se od čeho odrazit

Jedinou branku Teplic dal v sobotu Tomáš Vondrášek. A byla tuze důležitá, Severočeši díky ní vyhráli nad pražskými klokany 1:0.

Bylo stresující vstoupit do jara úspěšně? Pozice v tabulce mohla být pro vás svazující, první zápas byl určitě hodně důležitý.
Všichni víme, že jsme dole, že potřebujeme získávat každý bodíček, abychom se vyvarovali toho nejhoršího. Z týmu jsem cítil motivaci, nikdo nechce hrát o sestup, baráž, spodní skupinu. Musíme to ale brát tak, jak to je. Sami jsme se do toho dostali, tak se z toho musíme sami dostat. Udělali jsme malý krůček, aby to tak bylo. Máme se od čeho odrazit.

Bude ta výhra impulsem pro sebevědomí?
Přesně o tom to je. Když udou výsledky, body, když tabulkou budeme stoupat, tak nálada bude lepší, budeme si víc věřit. Když se nedařilo, tak to nebylo dobré. To pak nejsou v kabině tolik vtípky, je to spíš komorní. Potřebovali jsme se z toho vyhrabat.

Ty jsi dal gól po více než roce a půl. Vnímal jsi to?
Jsem soutěživý, takže ano. Neříkám, že by mě to hlodalo, to by mělo hlodat spíš útočníky. Ale vadilo mi, že nepomáhám ani přihrávkami. Tohle musí každého nakopnout, zvýšit sebevědomí. Doufám, že se to odrazí i na mých výkonech. A hlavně doufám, že to pomůže mančaftu.

Hrál jsi na levé straně, kde občas nastupuješ, i když asi poprvé v tříobráncovém systému jako stoper. Ale dát gól levačkou, to je něco! Byl to první gól touto nohou?
Z hlavy vám neřeknu, kolik těch gólů levačkou bylo. Ale stoprocentně to nebyl první gól. Pamatuju, že doma Slavii jsem taky dal gól levou. Já budu hrát tam, kam mě trenér dá, kde si myslí, že jsem prospěšný týmu.

Přemýšlel jsi hlavně nad tím, že míč musíš trefit? Protože ten terén nebyl zrovna lehký.
Vzhledem k počasí byl těžký, ale my jsme na takové terény tady zvyklí. Odskok míče byl pomalejší, přišlo mi, že se zvedl víc do vzduchu. Ale měl jsem čas počkat a nějakým způsobem namířit. No, namířit, nechci machrovat. (smích). Spíš jsem zavřel oči a plácl do toho. Tou slabší nohou asi člověk nebude mířit.

Napadlo tě, že si ještě zkusíš někdy zahrát si v tříobráncové formaci? Spíš bych tě člověk čekal na halvbekovi nebo na lajně.
Před zápasem jsem si z toho dělal srandu. Pomáhal jsem náhradnímu brankáři Muchovi rozbalovat rukavice, tak jsem si říkal, že tuhle pomůcku jsem ještě neměl. Může to být ale moje výhoda, že dokážu zahrát na jakékoliv pozici. V obraně jsem zvyklý na beka. Ale ten post v tříobráncovém systému za mě není úplně těžkou pozicí. Myslím tím kondičně, protože na halfbekovi naběhám tak 12 kilometrů, tohle byl pro mě ploužák. Myslím, že budu mít tak osmičku. Spíš jsem si říkal, že jsme divák. Nejsem totiž tolik v nábězích. Ale nevadí mi to, jak už jsem řekl.

Co Tijani vedle tebe? Vypadalo to, že si obranu šéfoval.
Jsem rád, že mi tuto otázku dáváte. Když přišel k nám do Teplic, měl jsem maličko obavu, jestli to dá, protože nevypadal v ideálním stavu. Možná to bylo i tím, že začal trénovat na umělce, to je trošku jiný sport. Ale bylo na něm vidět, že je pracovitý. V Turecku už to bylo nebe a dudy, jak se říká. On se nebojí mluvit, to je fantastický. Ne nadarmo ho Slavia koupila. Myslím, že pokud se do ní vrátí, tak jí ještě hodně pomůže. Ale hlavně doufám, že pomůže nám.

Jak se s Tijanim hrálo?
Nechtěl bych být útočník a hrát proti němu. Souboje s ním bolí. A on bolest necítí. Zrovna před zápasem měl šrám, vypadalo to, že nebude moct hrát, ale on s tím šel na hřiště. Na mě furt mluvil, nejsem na tu pozici zvyklý, táhlo mě to k lajně. Po zápase jsem mu poděkoval, že mi pomáhal. Je fakt výborný. Vypadá to, že jsme se na přestupovém trhu trefili.

Co říkáš na ostatní výsledky? Jablonec vyhrál, Karviná na Slavii...
Asi jsme si všichni vědomí toho, že je česká liga vyrovnaná. Ale nebudu lhát, výhra Karviné na Slavii mě překvapila, to jsem nečekal. A asi nikdo. My jsme ale hlavně rádi za naše vítězství. Karvinou tu za dva týdny máme, tak si s to s ní můžeme rozdat. Nic se pro nás nemění.

Stínadla TV